in ,

VIDEO: Iranul atacă! 13 rachete balistice au lovit bazele americane Al Asad și Erbil din vestul Irakului!

iran atac rachete

Update 6: Oficialii irakieni de securitate spun că atacurile cu rachete nu s-au soldat cu victime

Oficialii irakieni ar fi declarat că nu există victime în rândul forțelor de securitate irakiene în urma atacurilor la baza aeriană al-Asad din provincia Anbar și a atacurilor din Erbil. Această informație este actualizată ulterior evaluărilor inițiale. În această noapte, inițial, sursele declarau pentru CNN că au existat victime în rândul personalului bazelor militare.

„Am auzit inițial că au fost victime – nu se știe câți sau dacă au fost uciși sau răniți – pe partea irakiană. Acum auzim din alte două surse că este posibil să nu existe victime – asta are sens, având în vedere cât de haotice pot fi urmările acestor lovituri”, a informat Arna Damon de la CNN Bagdad.

Update 5: Donald Trump amână, pe Twitter, declarațiile pentru această dimineață!

Deși inițial, la doar câteva minute după atacul cu rachete al iranienilor, Donald Trump anunța un mesaj pentru poporul american, președintele și-a amânat ieșirea în public și a anunțat pe Twitter că va face o declarație abia în această dimineață în legătură cu ostilitățile ce au avut în obiectiv cele două baze irakiene care adăpostesc trupele americane.

”Totul e bine! Rachete lansate din Iran la două baze militare situate în Irak. Evaluarea victimelor și daunelor are loc în momentul de față. Până acum, totul e OK! Avem, de departe, cei mai puternici și mai bine echipați militari oriunde în lume! Voi face o declarație mâine dimineață.”, a postat Trump pe Twitter

Update 4: Un senator republican numește acțiunile Iranului „un act de război”

Senatorul Lindsey Graham, un republican din Carolina de Sud, a reacționat la atacul Iranului asupra a două baze irakiene care adăposteau trupe americane în Fox News în această dimineață. „Acesta a fost un act de război, prin orice definiție rezonabilă. Președintele are toată autoritatea de care are nevoie în temeiul articolului II pentru a răspunde și modul în care acesta răspunde nu este încă de stabilit, dar are autoritatea de a răspunde”.

Cu câteva momente mai devreme, Graham a menționat că Trump ar putea opta să răspundă, lovind fie ținte militare, fie ținte petroliere.

Senatorul republican Lindsey Graham

Update 3 – Oficialii iranieni fac pasul înapoi: „Nu căutăm escaladarea sau războiul”

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a postat un tweet în primele ore ale dimineții de miercuri, în urma atacului asupra a două baze irakiene unde se află trupele americane, tonul mesajului fiind mai degrabă defensiv

„Iranul a luat și a încheiat măsuri proporționale în materie de auto-apărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU, care vizează baza de la care a fost lansat un atac armat laș împotriva cetățenilor și funcționarilor noștri”, a spus Mohammad Javad Zarif .

Update 2: Aeroportul din Erbil în vizorul iranienilor

Cel puțin două rachete balistice au lovit două zone separate în Erbil, spun oficiali de securitate kurzi pentru CNN. Atacurile au avut loc în primele ore ale miercuri dimineața în Irak.

O rachetă a aterizat în perimetrul Aeroportului Internațional Erbil fără să explodeze, a doua rachetă a lovit o zonă de 33 de kilometri (aproximativ 20 de mile) la vest de orașul Erbil, fără a provoca victime.

Update 1: Oficialii iranieni: ”Plecați dracului din regiune!”

Ministrul iranian al telecomunicațiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, s-a ”pronunțat” pe Twitter în urma atacului cu rachete asupra țintelor americane din Irak: ”Plecați dracului din regiune!”

Iranul a ripostat în această noapte operațiunii americane în urma căruia influentul general iranian Qasem Soleimani a fost ucis vineri într-un atac cu dronă, la Bagdad, din ordinul lui Donald Trump.

Potrivit Pentagonului, nu mai puțin de 13 rachete iraniene au fost lansate marți noaptea către două ținte din vestul Irakului, proiectilele balistice lovind baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil care găzduiesc soldați americani. Surse irakiene au declarat pentru CNN că atacul s-ar fi soldat cu victime în rândul forțelor irakiene, fără a se putea preciza dacă este vorba de morți sau de răniți.

Inițiat de pe teritoriul Iranului, atacul a fost revendicat de Teheranul, autoritățile iraniene spunând că acest reprezintă riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți.

Corpul Gărzilor Revoluționare (Gardienii Revoluției) din Iran, formațiune care de altfel a și a revendicat atacul de marti noaptea, a avertizat că, în cazul unei ”riposte la ripostă” venită din partea Statelor Unite, următoarele rachete lansate de Iran vor lovi ținte aflate în interiorul Americii.

De asemenea, Gardienii Revoluției au transmis amenințări și la adresa aliaților Statelor Unite, în principal asupra Emiratelor Arabe Unite, a Dubaiului și a Israelului. „Îi avertizăm pe toți aliații americanilor care își pun bazele la dispoziția unei armate teroriste că vom viza orice teritoriu care este locul de inițiere a unor acte de agresiune împotriva Iranului”, spune Corpul Gărzilor Revoluționare, într-un comunicat citat de agenția IRNA.

What do you think?

Written by Barikada

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
misha connect r

Superba Misha a lui Connect-R, goală pe o plajă de Sărbători! Foto în articol

iran avion ucrainean 2

Coincidență? Avion ucrainean cu 180 de pasageri, prăbușit pe aeroportul din Teheran!