in ,

Kovesi a câștigat la CEDO procesul intentat statului Român după revocarea din fruntea DNA!

kovesi

CEDO  – Curtea Europeană a Drepturilor Omului – a stabilit că România a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale, ce a obligat demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Magistrații au subliniat că actualului procuror-șef al Parchetului European i-au fost încălcate drepturile prin imposibilitatea de a contesta decizia Curții Constituționale ce a condus la revocarea sa din fruntea DNA, în luna iulie a anului 2018.

Laura Codruța Kovesi a făcut plângere la CEDO. În această plângere susținea că procedura de revocare de la șefia DNA a încălcat drepturile omului deoarece nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de Curtea Constituțională, nu a fost citată și nici măcar nu a avut posibilitatea de a exprima vreun punct de vedere în apărarea sa.

Kovesi nu a cerut despăgubiri materiale prin sesizarea făcută în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, însă decizia magistraților europeni trebuie să producă efecte de acum în viitoare hotărâri luate în țara noastră, notează romania.europalibera.org.

Klaus Iohannis a semnat la data de 9 iulie 2018 decretul de revocare din fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că șeful statului trebuie să respecte această procedură de revocare demarată de ministrul Justiției de atunci, Tudor Toader.

Această provedură de revocare a demarat pe data de 22 februarie 2018, când Tudorel Toader a prezentat un raport cu 20 de “acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”. Acest raport a primit aviz negativ din partea CSM (Consiliul Superior al Magistraturii ), iar președintele Klaus Iohannis anunțase inițial că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, fapt care a condus la sesizarea înaintată la CCR, care a decis că președintele este obligat să dea curs acestei solicitări și să emită decretul de revocare.

La finele lui 2019, Consiliul European și Parlamentul European au convenit asupra numirii Laurei Codruța Kovesi în fruntea nou-înființatului Parchet European.

What do you think?

Written by Barikada

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
mici grata biserica

Doi preoți din Vama Veche, sancţionaţi pentru că au transformat, de 1 Mai, în grătare de mici cutiile pentru lumânări!

barbulesti ialomita

Urziceni și Bărbulești, peste 100 de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate!