in

Top 6 băuturi pe bază de cafea, celebre în toată lumea – FOTO

Motiv de socializare, de pauză sau de răsfăț, cafeaua se află în topul celor mai populare băuturi consumate în întreaga lume.

Îți prezentăm top șase băuturi pe bază de cafea, celebre în toată lumea:

1. Espresso reprezintă cafeaua în forma ei cea mai simplă, dar pe atât de intensă, ceea ce o face perfectă ca bază pentru prepararea altor tipuri de băuturi, precum caffe latte, cappuccino, americano sau macchiato.

Cum a luat naștere

Numele provine chiar de la perioada scurtă necesară preparării lui, fiind inventat în Italia de către un angajator căruia i se păreau prea lungi pauzele de cafea ale angajaților lui și a căutat o metodă de a scurta timpul pregătirii acesteia. Astfel, a luat naștere espresso a cărui popularitate va crește semnificativ la începutul secolului XX, devenind astăzi una dintre cele mai apreciate băuturi din lume.

2. Pregătită din espresso și cremă de lapte, caffe latte și-a câștigat locul în topul celor mai apreciate băuturi pe bază de cafea, mai ales în ultimele decenii ale secolului trecut. Deși originile sale se regăsesc tot în Italia, se pare că versiunea apropiată celei pe care o cunoaștem astăzi a luat naștere în Statele Unite ale Americii, datorită americanilor care considerau cappuccino-ul prea tare, adăugând un surplus de lapte.

3. Băutură tradițională italienească, cappuccino are o istorie pe măsura celebrității sale. Se spune că denumirea acestuia face referire la culoarea veșmintelor cu glugă purtate de călugării din Ordinul Capucini, maro-deschis asemănătoare amestecului de cafea și lapte. Totodată, cappuccio înseamnă glugă în limba italiană. Varianta pe care o cunoaștem astăzi a fost inventată în Italia, la începutul secolului XX, facilitată de apariția espressoarelor de cafea.

4. Preparată dintr-un espresso și o cantitate foarte mică de spumă de lapte, macchiato este tot o băutură specifică Italiei. De altfel și numele său indică acest lucru, în traducere din italiană, macchiato însemnând pătat. Se pare că cei care preparau cafeaua la începutul secolului trecut, l-au denumit așa în încercarea de a-l diferenția de espresso-ul servit simplu, acesta având în componența sa și o „pată” de lapte.

5. Caffe Americano a fost denumită așa tot de către italieni după modul în care soldații americani obișnuiau să-și bea cafeaua în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, diluând espresso-ul cu o cantitate de apă fierbinte fie pentru a o duce mai aproape de gustul cu care erau familiarizați, fie pentru a mări cantitatea ei într-o vreme în care multe dintre alimente erau raționalizate. Rețeta s-a răspândit rapid în cafenelele italienești care îi serveau pe aceștia, fiind denumită Americano.

6. Frappe – se spune că acesta a fost inventat accidental în Grecia, mai exact în Salonic, la mijlocul secolului trecut, de un angajat care nu a găsit apă fierbinte pentru a-și prepara cafeaua instant, folosind apă rece și gheață. Rezultatul, unul mai mult decât îmbucurător, și-a câștigat rapid popularitatea în Grecia și ulterior în toată lumea.

Bonus! Dacă nu ești tocmai un iubitor de cafea în forma sa lichidă, atunci poți încerca un desert delicios cum este tiramisu. Cu o rețetă tradițională italiană, acesta îmbină aroma cafelei cu o cremă delicată, ceea ce îi oferă o consistență unică.

What do you think?

Written by Cristiana Trifu

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Psiholog: Metode de a face față recăderii psihice

Ferma: Viviana Sposub, iubita lui George Burcea, are COVID 19 – FOTO