in ,

Mai trebuie să se vaccineze cei care au trecut deja prin boală? Răspunsul medicilor

Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din București, a explicat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dacă persoanele care s-au vindecat de coronavirus mai trebuie vaccinate. 

Medicul, care a trecut printr-o formă ușoară a bolii, are în prezent imunitate în fața Sars Cov-2, însă în cazul în care nivelul anticorpilor ar scădea, ar apela fără îndoială la vaccin. Așa cum crede că ar trebui să o facă toți cei care vor avea acces la imunizare, în ciuda faptului că au temeri din cauza faptului că vaccinul li se pare „prea nou”.

Mai trebuie să se vaccineze cei care au trecut deja prin boală?

„E un lucru care nu se ştie foarte cert acum. Probabil că prin acel plan de vaccinare o să ştim mai clar, în momentul în care va fi vaccinarea în România. Medical vorbind, probabil că va fi necesară o determinare de anticorpi înainte. Şi în funcţie de cât de jos a scăzut sau n-a scăzut acest nivel se poate proceda la vaccinare sau nu”.

Citește și: Raed Arafat: „Eu mă vaccinez! Normal că pot fi efecte secundare, dar trec!”

Toţi cei care au trecut prin boală o perioadă de minim şase luni au anticorpi: „Sigur că ei pot să scadă, dar în acelaşi timp s-a observat că la cei care reintră în contact cu virusul, anticorpii aceştia cresc. Deci, deocamdată evoluţia este destul de incertă şi insuficient studiată. Nici n-a fost timp, n-a trecut niciun an de când a apărut această boală. Studiile sunt încă în curs. Dar, dacă ar fi să ne gândim la toate celelalte tipuri de infecţii respiratorii, chiar dacă anticorpii scad la nivele mici, memoria antigenului respectiv rămâne în limfocite şi cu ocazia unui nou contact cu tipul respectiv de antigen, virus sau bacterie reapar – în cele mai multe cazuri – aceşti anticorpi şi sunt eficienţi”

What do you think?

Written by admin

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Raed Arafat: „Eu mă vaccinez! Normal că pot fi efecte secundare, dar trec!”

Exerciţiile fizice regulate reduc riscul de spitalizare din cauza COVID-19