in ,

Istorii alternative: Cine e Sfântul Vasile și ce-a făcut în ultimele 17 secole…

sfantul vasile

După cum ştie oricare Vasile din România, Sfântul Vasile a fost un mare teolog creştin şi unul dintre părinţii Bisericii Ortodoxe. În familia sa, Vasile n-a constituit o excepţie, alţi patru fraţi ajungând Sfinţi în calendar, alături de părinţii lor şi o bunică. Aşa familie bogată în Sfinţi nu s-a mai văzut până la martirajul numeroşilor membri din familia PSD-ului, sub tirania sângeroasă a despotului Baseskous din Pont. Îl sărbătorim pe Vasile în ziua de 1 ianuarie deoarece este data când a trecut la cele şi mai sfinte din Împărăţia Domnului.

Vasile s-a dovedit un desăvârşit organizator al monahismului, Regulile scrise de el rămânând la baza vieţii mănăstireşti. Poate părea ciudat că un om provenit dintr-o familie numeroasă, fie el şi cu înalt har al sfinţeniei, a propovăduit atât de intens monahismul în care procrearea este interzisă prin Regulare. Dar Vasile s-a arătat, în scrierile sale, înţelegător cu aceia ce nu pot ţine calea fecioriei, recomandându-le să-şi urmeze chemarea. Asta, probabil, din cauză că mulţi astfel de neînfrânaţi ajung după căsătorie să-şi dea seama de ce opţiunea ascetismului monahic ar fi fost şansa vieţii lor pe Pământ.

Tot Vasile a lucrat ecleziastic ca un aprig combatant împotriva arianismului şi a ereziilor de orice fel. El a demonstrat magistral că Sfânta Treime reprezintă o singură Fiinţă cu trei ipostasuri, o ofertă 3 în 1 – pe înţelesul contemporanilor noştri închinători la Malluri. Spre deosebire de alţi Mari Sfinţi, Vasile nu şi-a câştigat nominalizarea prin martiraj fizic, el plecând la Domnul din postura unei personalităţi omagiate încă din timpul vieţii în Trup, funcţionând ca Episcop al Cezareii, plus Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului. A fost, aşadar, un Sfânt care şi-a încheiat cariera terestră cu capul pe umeri, nears pe rug sau lapidat – cum le stă bine, de obicei, canonizaţilor.

Ortodocşii români îl celebrează pe Sfântul Vasile la 1 ianuarie cu deplină bucurie fiindcă astfel continuă sărbătorirea din noaptea Anului Nou fără ca soţiile să le reproşeze spiritul bahic. Când pe deasupra te mai şi cheamă Vasile, închinarea multor pahare în prima zi a anului este de-a dreptul o datorie creştinească. Şi chiar dacă n-ai un Vasile în familie de onorat, poţi oricum să bei în cinstea altui Vasile român cu mare trecere în calendar, cum ar fi (doar un exemplu la prima mână) Vasile Blaga.

De altfel, tradiţia autohtonă precizează că pe Sfântul Vasile trebuie să-l sărbătoreşti cu mult vin.

Aceeaşi tradiţie cere ca în această zi să verşi apoi vin pe masă şi să spargi un pahar. Adică să continui nevoirea din noaptea Revelionului – suntem siguri că orice Român adevărat nu  va avea nicio problemă în a respecta indicaţia, cu asupra de măsură. Pe lângă obligaţia de a bea mult vin, e bine să răstorni o cutie de chibrituri şi să dai pomană unui om sărac. Dacă eşti chiar tu săracul respectiv, răstoarnă o cutie de chibrituri româneşti ce oricum nu se aprind nici cu Moliftele Sf. Vasile şi dă-ţi singur pomană atât vin cât îţi permit portofelul şi nevasta.

Fetele nemăritate nu sunt nici ele uitate în prima zi a anului început cu Vasile: ele trebuie să se ducă în grajd şi să lovească cu piciorul porcul sau boul. Dacă porcul respectiv guiţă de la prima atingere sau boul se întoarce pe cealaltă parte, fata se va mărita în următoarele luni. În caz că animalul reacţionează abia după multe insistenţe, cerând să mai bea vin în cinstea lui Vasile, evenimentul nupţial va surveni abia peste un an sau doi; interval necesar pentru ca porcul şi boul să fie surprinşi în rarele momente de lipsă a somnului-buştean după adăpare.

În ziua Sfântului Vasile se umblă insistent cu sorcova. Fiind anul de graţie al Domnului 2020, puteţi face asta şi pe Facebook, unde selfiurile sorcovelor în bikini vă aşteaptă likeurile poptămăşiste.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele sfânt de Vasile şi să vă dea Domnul un an cu mult vin, căci oricum anul acesta vin peste noi și alegerile locale și cele parlamentare și vom avea ocazia să tot trimitem prin primării, consilii locale, județene și Parlament o sumedenie de sorcove înzorzonate care să ne sorcovească alţi patru ani cu sănătate!

What do you think?

Written by Barikada

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
colindator dildo

Tradiții românești la Hamburg: un colindător a sorcovit nemțoaicele cu o jucărie sexuală!

lansator petarde corea de nord

După ravagiile făcute în România, Kim Jong Un va dota cu petarde și pocnitori din Doraly lansatoarele nord-coreene de rachete intercontinentale!