in ,

Dezinformare instituțională: Primăria Urziceni a difuzat informații false pe pagina de Facebook!

montaj sava dezinformare
Portalul Instituției conduse de Constantin Sava nu se află la prima abatere în această primăvară.

Primăria municipiului Urziceni a divulgat astăzi, fără drept, o serie de informații neoficiale, care nu erau destinate publicității, gestul fiind pasibil de sancțiune sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Concret, Primăria a distribuit pe pagina sa de Facebook conținutul unui document presupus oficial, mai precis Hotărârea nr.14 din 20.03.2020, a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, aducând conținutul acesteia la cunoștința opiniei publice sub recomandarea imperativă ”De citit!!”.

Documentul oficializat de către Primăria Urziceni conținea o serie de măsuri presupus a fi luate azi de către membrii Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în scopul prevenirii răspândirii infecției, după cum urmează:

”Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:

a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,

g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.”

Fake – news instituțional cu de la Primărie putere!

Hotărârea neștampilată, nesemnată de către Raed Arafat, ne-a stârnit suspiciunea cu atât mai mult documentul nu era publicat pe siteul niciuneia dintre autoritățile implicate, în mod obișnuit, în astfel de momente, în statuarea de normative speciale și în diseminarea acestora. Mai mult decât atât, siteul ”știrioficiale.ro”, realizat de către voluntarii Code for Romania în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, nu făcea nicio referire la existența și aplicabilitatea udocumentului în cauză.

Ne-am adresat, ca urmare a acestui fapt, șefului DSU, Raed Arafat, solicitându-i o lămurire oficială a situației cu pricina, cu atât mai mult cu cât informația deja se viralizase pe rețelele de socializare

IGPR a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuire de informații nedestinate publicității

Răspunsul președintelui Grupului de Suport, Raed Arafat, așteptat cu siguranță de o mulțime de alți petenți dornici a departaja informațiile reale de cele fabricate, a fost oferit prin publicarea, în foarte scurt timp, a unui comunicat elocavent ce trimite respectivul document în sfera fake – news-ului.

”Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”

Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism aflat în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest lucru demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuire de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”

What do you think?

Written by Barikada

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
hadid

Dezinformarea pune Urziceniul pe jar! DSP: ”Nu există niciun caz de persoană infectată în municipiu!”

romi franta urziceni

VIDEO: 17 romi veniți din Paris și trimiși nesupravegheați la Urziceni au fost izolați de Poliție în parcarea Gării!