În zilele noastre, lintea nu este văzută doar ca un aliment de bază, ci și ca un remediu pentru menținerea sănătății organismului. În compoziția lintei se regăsesc vitamine din complexul B, magneziu, zinc, potasiu și fier.
În plus, lintea conține proteine în proporție de 25%, fiind o alternativă bună pentru perioadele în care nu consumi carne sau în cazul în care ai o alimentație vegetariană. Lintea este ușor de gătit, iar spre deosebire de alte legume, nu trebuie să stea în prealabil la înmuiat.
Gastronomii propun un preparat uşor, dar consistent, potrivit pentru zilele reci: ardeii umpluţi cu linte roşie.
Ingrediente:
3 ardei
50 de grame de linte roşie
1 ceapă mică
1 roşie decojită, curăţată de sâmburi
1-2 căţei de usturoi
1 ardei verde
1 morcov mic
3 ouă
Frunze de pătrunjel
Ulei, sare, piper
Mod de preparare:
Se coc ardeii pe plită, se curăţă de coajă. Într-o cratiţă se pun 2 – 3 linguri de ulei, lintea şi zarzavaturile tăiate cubuleţe. Se adaugă apă sau supă şi se lasă să fiarbă o jumătate de oră. Roşiile tăiate cubuleţe se adaugă la sfârşit. După gust, se poate adăuga un măr ras.
Se umplu ardeii cu compoziţia de linte, cu ajutorul unei linguriţe. Ardeii se aşază într-un vas termorezistent uns cu ulei sau unt şi se acoperă cu un sos compus din trei ouă bătute cu lapte, sare, piper şi verdeaţă. Se lasă la cuptor până mâncarea devine rumenă la suprafaţă.