in ,

Cătina nu este atât de sănătoasă precum credeai. Când devine periculoasă

Fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente polivitamine naturale. Arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi.

Acest aliaj de substanţe vitale ajută sistemul imunitar să ţină bolile departe de noi. Cătina poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură, etc. Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic,  afrodisiac.

Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric, ateroscleroză, oboseală cronică, surmenaj.

Când devine periculoasă pentru sănătate

Pe lângă multiplele indicaţiile terapeutice există şi o parte negativă, care de cele mai multe ori este necunoscută sau neglijată. Ca orice medicament de sinteză, plantele medicinale au efecte secundare, contraindicaţii, pot provoca complicaţii atunci când nu se respectă doza.

E bine de ştiut că folosirea plantelor nu este complet inofensivă, e necesar să se respecte strict dozele şi termenii. Depăşirea acestora provoacă deseori diferite dereglări în funcţionarea echilibrată a organismului.

Consumul de cătină poate duce la ȋncetinirea coagulării sȃngelui, prin urmare cătina ȋmpreună cu medicamente care de asemenea prezintă și această proprietate, poate fi periculoasă. Spre exemplu, mare atenție atunci cȃnd vă sunt administrate: aspirina, diclofenac, ibuprofen, naproxen, deltaparina, enoxaparina, etc. Cereți ȋntotdeauna sfatul medicului, mai ales ȋn cazul ȋn care consumați produse pe bază de cătină o perioadă mai lungă de timp.

What do you think?

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Top 10 aprecieri despre cât de urâtă este Brigitte Pastramă

Rețetă: Ardei umpluți cu linte roșie