in , ,

România va fi lovită de un vortex polar în weekend

Meteorologii spun că după ce am avut parte de vreme caldă, un val de aer rece va cuprinde România în acest weekend.

Un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

„Va exista o pătrundere de aer rece care se va face simţită în acest sfărşit de săptămînă şi probabil la începutul săptămânii viitoare. Să nu uităm că nu e un fenomen ieşit din comun, noi ne îndreptăm spre iarnă. Climatologic vorbind, pot să vă spun că este un episod normal pentru toamnă spre iarnă”, potrivit climatologului Roxana Bojariu.

Vortexul polar este un fenomen uzual în această perioadă a anului.

Prognoză specială pentru Capitală

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru București, valabilă de vineri seară până sâmbătă dimineață. Bucureștenii vor avea parte de ploi și 10 – 11 grade.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar este un model de circulaţie a vânturilor puternice de-a lungul sistemelor de joasă presiune şi care, de obicei, se întâlneşte pe timpul iernii, în zonele arctice. Efectul unui astfel de vortex este de a menţine circulaţia aerului rece în regiunile polare.

Cu toate acestea, atunci când vârtejul se descompune sau se rupe în două, el poate trimite aer foarte rece spre sud. Vortexul polar are tendinţa de a deveni mai puternic în timpul iernii şi de a-şi pierde din intensitate vara. De asemenea, el se poate întinde pe o distanţă de aproximativ 2.000 de kilometri, învârtindu-se în direcţia inversă acelor de ceasornic în jurul Polului Nord.

What do you think?

Written by Cristiana Trifu

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Dr. Virgil Musta: Cum te tratezi acasă dacă ai un caz ușor de Covid-19

Cum ne spălăm corect pe mâini