in , , , ,

Ilegal! Primarul Urziceniului vrea ședință de Consiliu într-o sală lipsită de autorizație ISU și pentru care nu are drept de folosință

Constantin Sava, primarul Urziceniului

Decizia lui Sava încalcă grosolan legea, pe de o parte avându-se în vedere faptul că municipalitatea nu este nici proprietar și nici utilizator legal al Casei de Cultură a Sindicatelor, iar pe de altă parte pentru că Sala de Spectacole de la Sindicate nu are autorizație ISU de funcționare.

Cei care au considerat ieșirea lui Constantin Sava din control judiciar drept o ”întoarcere la locul faptei”, aluzie la amplasamentul în care procurorii susțin că s-a petrecut instigarea la abuz în serviciu pentru care primarul Urziceniului se află azi trimis în judecată, nu au exagerat în nicio privință. Revenit la Primărie, Sava și-a reluat vechiul obicei, anume acela de a administra municipiul prin metode ce adesea sfidează și ocolesc normele legale.

Primarul dispune, cetățenii aplaudă

Cel mai recent exemplu de administrație pe lângă lege, ba chiar în disprețul acesteia, este legat de iminenta ședință de Consiliu din data de 3 aprilie anul curent. Pe 28 martie, prin dispoziția primarului cu numărul 413, Constantin Sava a convocat legislativul local, pentru dezbaterea obișnuitelor probleme de interes local, cităm, ”la ora 17,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala de spectacole, situată în Urziceni, strada Calea București nr.66, Județul Ialomița”. Dispoziția primarului a stat la baza convocării cu numărul 7099/28.03.2017, semnată de secretarul municipiului, Cristina Andrei, afișată public și trimisă tuturor consilierilor locali.

convocare consiliul local urziceni

În condițiile în care, ani de-a rândul, atunci când a fost interesată de aprobarea unor proiecte prin intermediul presiunii asistenței, administrația a umplut sala de ședințe a Primăriei cu pensionari vocali, veterani, membri de partid și reprezentanți ai unor asociații de rezerviști, răspunsul la întrebarea ”care să fi fost motivele pentru care, în martie 2017, edilul Urziceniului a schimbat locul obișnuit de desfășurare a reuniunilor Consiliului Local?” devine aproape ostentativ. Temându-se ca bugetul pe anul 2017, întocmit în grabă și grevat de o serie de specificații interesate, să nu cadă sub votul majorității aleșilor, Sava a ales să apeleze la metoda potențialei intimidări a aleșilor prin popularea Sălii de Spectacole cu aplaudaci pregătiți să înfiereze cu mânie proletară orice poziție asumată împotriva proiectelor executivului. Ani de-a rândul, asistența la reuniunile Consiliului Local s-a redus la câțiva funcționari ai Primăriei, cărora li se alăturau câțiva jurnaliști de presă locală. La ultima ședință, de pildă, în condițiile în care s-au dezbătut proiecte de investiții locale, interesul public s-a concretizat printr-o asistență de fix 6 persoane. La doar o lună distanță, Sava consideră că sala de ședințe a Primăriei nu poate să facă față, vezi Doamne, preocupării cetățenilor, și dispune cu de la sine putere, ca un vechil a toate deținător și peste legi guvernator, ca ușile sălii de spectacole, cu o capacitate de aproape 400 de locuri, a Casei de Cultură a Sindicatelor să se deschidă maselor de cetățeni nerăbdători să afle cum stă treaba cu bugetul urbei.

Ilegal, ilegal, de două ori ilegal!

Cu sau fără participarea gloatelor de contribuabili la ședința din 3 aprilie, decizia lui Sava încalcă grosolan legea, pe de o parte avându-se în vedere faptul că municipalitatea nu este nici proprietar și nici utilizator legal al Casei de Cultură a Sindicatelor, iar pe de altă parte pentru că Sala de Spectacole de la Sindicate nu are autorizație ISU de funcționare.

Astfel, este cunoscut faptul că, în momentul de față, atât Biblioteca Municipală ”Constantin Țoiu” cât și Casa de Cultură Urziceni, funcționează ilegal în spațiul Clubului Sindicatelor. Acordul prin care incintele celor două instituții erau puse la dispoziția administrației locale a expirat la finele anului trecut, din acel moment toate negocierile dintre Primărie și Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor rămânând fără un rezultat asumat contractual. La finele lunii ianuarie 2017, Consiliul Local Urziceni a luat hotărârea de a aproba un contract cadru de asociere între municipiu și Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor, contract prin care ANCCSR urma să pună la dispoziția administrației locale Clubul Sindicatelor în scopul desfășurării de activități culturale, științifice, de învățământ, simpozioane, precum și în scopul constituirii unor centre metodologice și culturale zonale. Contractul cadru a fost aprobat de consilieri și trimis ANCCSR spre studiu și parafare. Din motive necunoscute, Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor nu a mai dat nici un răspuns în privința parafării înțelegerii, în prezent municipalitatea nemaiavând vreun drept de folosință a Clubului Sindicatelor.

Din această perspectivă, orice eveniment organizat în Sala de Spectacole a Clubului Sindicatelor de altcineva decât ANCCSR poate fi considerat, legal, o tulburare de posesie. Infracțiune pe care, se vede treaba, primarul Sava nu are nicio problemă să și-o asume…

Un alt aspect este cel legat de starea de pericol public pe care primarul Urziceniului se pregătește să o creeze prin convocarea din 3 aprilie. Sala de Spectacole a Clubului nu a mai fost folosită decât sporadic de ani de zile, iar asta tot asumat pe ”propria barbă” de către organizatorii unor evenimente cu participare redusă. Luni de zile sala a stat sigilată, sub pecetea deciziei Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor, cea care a luat decizia anii trecuți de a nu mai permite utilizarea spațiului de către autoritățile locale. Lipsit de investiții, spațiul s-a degradat și nu are în prezent nici un fel de autorizație de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, un eveniment tragic putându-se produce în perimetrul său în orice moment. Iar în condițiile în care nu este nici proprietar și nici utilizator legal al Sălii de Spectacole, primarul Urziceniului nu va putea niciodată să solicite pompierilor acordul pentru folosirea incintei, demersul în sine fiind apanajul exclusiv al ANCCSR. Este de notorietate faptul că, în decembrie 2015, Slobozia aproape a rămas fără evenimente publice programate să se desfășoare în sălile de spectacole tot din cauza lipsei de autorizări ISU a spațiilor publice. Un an și ceva mai târziu, în Urziceniul lui Sava, driblarea legii pare să nu constituie, însă, așa cum deja ne-am obișnuit, o problemă pentru ditamai edilul urbei…

Punct și de la capăt

Acestea fiind spuse, ne așteptăm ca un edil responsabil cum se consideră Constantin Sava să facă pasul înapoi, să dezbată bugetul în obișnuita sala de ședințe a Consiliului Local și să-și reconsidere decizia de a comite două ilegalități într-o singură zi: intrarea fără drept în incinta Sălii de Spectacole a Clubului Sindicatelor și organizarea unei adunări cu public numeros într-un spațiu neautorizat ISU. În caz contrar, la intrare, sigur îl vor aștepta măcar unele dintre entitățile responsabile și iresponsabile în astfel de cazuri: Pompierii, Poliția, Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, Aplaudacii de serviciu și Pensionarii…

What do you think?

Written by Eugen Cismasu

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
firea maidanez

Primăria Capitalei organizează primul concurs de artă statuară cu maidanezi

iohannis 1 aprilie

Păcăliți sau Păcălici? Află în ce echipă ai jucat pe 1 Aprilie