Pentru iubitorii muzicii pentru suflet, Ovidiu Mihăilescu este un consacrat al generației mature din folkul românesc. Pentru neinițiați, este un inginer de transporturi care n-a dorit să fure din CFR și, după 20 de ani de job, s-a hotărât să transforme un hobby in profesie. Pe 22 decembrie, ne întâlnim cu Ovidiu, alături de Daniel Făt, la concertul Alt.F.E.L de la Urziceni. Până atunci, ne facem încălzirea cu un Alt.F.E.L de interviu…
Să începem ca în piață. Piața Victoriei, 12 ianuarie 1990. Cine ești, Ovidiu Mihăilescu şi ce-a făcut în ultimii… douăzeci şi șapte de ani?
Pe scurt, Ovidiu Mihăilescu este un inginer de transporturi care n-a dorit să fure din CFR și după 20 de ani de job s-a hotărît să transforme un hobby in profesie. Hm…ce-am făcut? Aș fi preferat să fac poduri, să muncesc pentru un tren care să fugă cu 300km /oră(prin țară nu din țară!) etc. Din păcate ne-am născut într-o curbă dublă istorică și după ce am avut”o țară de ingineri” acum ne-am transformat într-o țară de cântăreți… de hoți nu vorbim…încă! La concret am făcut muzică pentru suflet si meserie pentru întreținere.
De ce folk, când la modă sunt atâtea alte genuri?
Folk pentru că prefer să fac o muzică pentru cap decât una pentru fund… Pentru că în folk se mai spune si adevărul… Pentru că folk vine de la ”folks”, deci este despre oameni, iar noi, folkiștii, ca și securistii, am vrut mereu să fim mai aproape de popor!
Sincer, eşti gelos pe succesul lui Connect-R?
De când oamenii care dau interviuri sunt sinceri? Da sunt gelos …în primul rând dumnealui are un nume telefonic așa, apoi cum știm toți el nu doarme vara și deduc eu, e un fel de Anti-hrușcă, deci în loc de ler el are acest connect-R care pe semne e un ler electrificat! Apoi el e mereu la televizor, are multe conexiuni …
Vine un miliardar din Top 300 la tine şi-ţi cere să cânţi o manea la nunta lu’ fata lui, că-ţi dă milionul de parai. Ce-i răspunzi?
Să vă dea Dumnezeu Sănătate! Adă banii! Vă asigur cu toată sinceritatea că la banii ăștia sunt capabil să scot un album de manele funny… ca să decedeze toți dușmanii! Eu chiar îi provoc pe toți miliardarii, pâna nu-i ia DNA-ul, să mă puna la încercare! Putem încerca și alte genuri… simfonie, vals, rock, jazz, muzică de film… imn de partid?
Textele tale au un puternic conţinut social, dar şi un la fel de puternic substrat hazliu. Ai vrut să scrii ca Dylan şi ţi-a ieşit Caragiale?
Păi ca injiner și român m-am tot julit de socialul-politic de la noi și oricum o dai tot la ironie și haz de necaz ajungi. Aș fi vrut eu Dylan dar oricum m-aș circumscrie (circumcide) tot la circul gen Conu Caragiali am ajuns. Cert este că oricît aș alerga eu prin țară cu folkul tot la “vânare de vânt” și la “eu cu cine votez?” ajung…
În general, folkiştii sunt oameni de stânga. La noi e invers, majoritatea sunt de dreapta.
E din cauză că noi am avut şi avem un socialism de caviar sau din alte motive? Păi și folkul ăsta e parșiv, în America e de stânga iar aici la umbra lui Putin e puțin mai de dreapta! Apoi doar ce-am avut alegeri și ați văzut ca folkiștii au stat pe ambele laturi… Pe mine mă interesează ca folkiștii să facă politică cu suflet și muzică bună! Nu dăm nume și nici nu punem etichete!
Ştim că ai publicat câteva volume de versuri. E musai ca folkistul să scrie poezii sau e suficient să aibă fire de poet?
Visător îmi veți spune, dar nu-s numai eu așa, zic și eu ca Lennon (un fel de Connect-R internațional) evident că regret că în loc de politică, contracte, șpăgi, eu în nemernicia mea… E suficient ca folkistul să aibă fire de poet, sensibilitate, simț pentru adevăr, minte limpede, atenție socială, bucurie, puterea de a dărui speranță și idealuri. În realitate însă folkiștii sunt oameni normali, simpli, din diverse colțuri de țară care visează, scriu cântece și speră că peste 20 – 30 de ani vor ajunge la o oarecare recunoaștere… mai ales dacă sunt longevivi! Speră ei si niște chestii pentru România dar…
Sunt la modă concertele de Crăciun. Cu cine ai cânta la un asemenea concert: cu Bănică Jr, cu Hruşcă sau Fuego?
Dintre cei trei Magi ai colindelor eu l-aș alege pe Fuego! În primul rând că el e mai nobil, chiar și bradul e împodobit de mama Domniei sale… apoi costumațiile, fanele mai trecute prin viață, stilurile diverse pe care le abordează cu scucces… aerul spiritual… discursul… Vă dați seama ce ar însemna pentru mine să intru în această lume magică!
Hruşcă a pornit ca folkist şi a dat-o pe colinde, cântă o dată, de Crăciun, şi o duce tot anul viitor boiereşte. N-ai încercat şi tu reţeta asta?
Unde m-am născut eu, la Câmpina, singura stea mai înaltă era Steaua Roșie de pe rafinăria de petrol… la noi nu se fac nici cergi, nici sumane de lână și afară de sorcovă și aho-aho noi la școală am învățat ”soarele și pionierii”, “săniuța zboară” etc. Deci nu-mi rămâne decât sentimentul frumos al invidiei românești neaoș și etern ca și lerul… Totuși recunosc că și eu am scos un album de colinde, împotriva voinței mele… realizez acum ca statutul meu de intelectual de stânga pur și cinstit ca dl.Iliescu e distrus dar mă consolez cu gândul că, neavând succes, pot să mă dedic altor genuri…
Şi o întrebare mai delicată, de final: Loredana ia vreo 10.000 de coco când cântă la Revelion. Tu cât iei?
Eu nu iau! Prefer să mă cocoloșesc alături de familie și prieteni cu delicatețe și bucurie! Acu trebuie să recunosc că, deocamdată, marile stoluri de coco nu au intrat în migrație către mine și nici nu prea cred că se va întâmpla prea curând, dar, vorba aceea, sunt încă tânăr și nimeni nu mă poate opri să visez… That’s all folks!