in , ,

Bacilul Piocianic, supranumit bacteria care ucide, infestează ștrandul din Urziceni! Primarul Sava ignoră sancțiunile DSP!

Bacilul Piocianic, supranumit bacteria care ucide

După ce au așteptat mai bine de o lună deschiderea ștrandului municipal, locuitorii Urziceniului au primit din partea administrației locale, ca bonus la serviciile contractate în baza biletului de intrare, și ocazia de a face cunoștință cu una bucată infecție cu bacilul piocianic, supranumit bacteria care ucide. Deși, în 2016, la final de sezon, inspectorii DSP au descoperit că apele a două dintre cele trei bazine de agrement din Urziceni sunt infestate cu Pseudomonas aeruginosa, o bacterie virulentă din cauza componentelor sau substanțelor toxice pe care ea le secretă (piocianina, exotoxina A, S, citotoxine, elastaze), substanțe care au capacitatea de a distruge țesuturile și celulele sangvine, luând decizia de a nu mai aviza autorizația de funcționare a ștrandului încă de toamna trecută, Sava a ignorat cu rea credință măsurile autorităților dispunând începerea activității la ștrandul municipal de vineri, 23 iunie, în condițiile în care facilitatea era programată pentru examinare la Direcția de Sănătate Publică abia marți, 27 iunie. Mai mult decât atât, atentând la sănătatea publică, primarul Urziceniului a acționat pentru încălcarea legii și a insistat pentru a obține complicitatea organismelor de control, inspectorii D.S.P fiind nevoiți să se deplaseze la Urziceni pentru a închide ștrandul în două rânduri în acest week-end.

Bacilul Piocianic, supranumit bacteria care ucide

Bază de agrement pentru voturi

Ideea construirii unui ștrand municipal în Urziceni a avut la bază nevoia antamării, prin proiecte de utilitate publică, a unui bazin de voturi care să-i apropie, primarului Sava, un nou mandat edilitar în urmă cu 5 ani. În aprilie 2012, administraţia finaliza procedurile de achiziţie pentru edificarea obiectivului, ștrandul din Catanga urmând să coste la fel ca toate investițiile cu cotă discutabilă la nivel de oportunitate ale vremii – peste 20 de miliarde lei vechi. Lucrarea se anunța multianuală, urmând a se derula cu finanţare din bugetele anilor 2012 – 2014 astfel: 2012 – 3,87 miliarde, 2013 – 2014 câte 6,37 miliarde lei vechi, sume fară TVA. În teorie, scriptic în traducere, totul suna ambițios și remarcabil: bazin de clasă semi – olimpică de 500 mp (adâncime 1,5 – 1,8 m), bazin de înot de 180 mp, cu trambuline (înălţime 1,5 – 3 m), bazin de 70 mp pentru tineret şi copii (adâncime 0,5 – 0,8 m), zone de plajă şi zone verzi (8.000 mp), zonă de plaja (pavele, piatra ornamentală) – 2.000 mp, spaţiul de joacă pentru copii – 500 mp, parcare auto (20 – 25 maşini) – 500 mp, alei, scări, căi de acces, platforme beton – 2.000 mp, construcţii diverse (vestiare, duşuri, grup sanitar, zonă comercială, terase) – 250 mp, instalaţii auxiliare de canalizare, apă, reţele epurare ecologică, panouri solare, instalaţii de apă, sanitare, electrice şi de iluminat public, perimetral şi local obiective construite. Dacă ce s-a realizat funcțional din toate acestea, în realitate, coincide cu proiectul inițial, doar cei care plătesc bilete de intrare la ștrandul din Urziceni, pentru a-și infecta copiii cu bacteria ucigașă, ne pot spune…

Neregulile ies la iveală cu primarul pe bară

În vara anului trecut, fără un edil suspendat Constantin Sava care să ascundă disfuncționalitățile, încep să iasă la iveală și primele nereguli în funcționarea ștrandului municipal. În luna iulie, după un audit privind exploatarea bazei de agrement, primarul interimar Liviu Cazan descoperă o realitate îngrijorătoare: ștrandul nu era administrat de personal calificat iar instalațiile de autocurățare nu fuseseră puse în funcțiune niciodată. Se ia măsura imediată a închiderii bazei și sunt aduse utilaje suplimentare care să contribuie în cel mai scurt timp la crearea unui mediu aseptic, până la punerea în funcțiune a instalațiilor proprii ale bazinelor. În paralel, primarul interimar Liviu Cazan solicită monitorizarea permanentă a Direcției de Sănătate Publică, din acel moment inspectorii DSP prelevând și analizând psăptămânal probe de apă din piscine pentru a elimina orice risc pentru consumatorii serviciilor de agrement. În contextul acestui control permanent, pe data de 28 august 2016, la sfârșitul sezonului, DSP-ul anunță că apa a două dintre bazinele ștrandului a fost infestată cu bacteria Pseudomonas aeruginosa, probabil din cauza unui purtător care a accesat atât bazinul pentru copii cât și bazinul de adâncime medie pentru adulți. Primăria a luat măsura închiderii imediate a ștrandului, decizie ce a rămas definitivă două săptămâni mai târziu când, în ciuda intervențiilor pentru curățare a celor două bazine afectate, analizele DSP au relevat faptul că depozitul bacteriologic din apele ștrandului nu fusese asanat. În aceste condiții a rămas în sarcina administrației locale să execute până la începerea noului sezon – vara anului 2017 – toate lucrările de igienizare și conformare la normele de sănătate publică, astfel încât în această vară ștrandul municipal să poată fi reautorizat și să poată funcționa în condiții de siguranță deplină pentru cetățeni.

Sava a decis: bacterii ucigașe pentru tot poporul!

Cu un primar Sava întors din februarie la locul faptelor (unele dintre ele penale) adică în postura de prim edil al Urziceniului, grija pentru interesul personal pare să fi luat fața preocupării pentru interesul public. Altfel, credem noi, nu se explică motivul pentru care, până în a doua decadă a acestei luni, Primăria nu a înaintat nicio adresă către Direcția de Sănătate Publică prin care să solicite inspecția de conformare și vizarea pe anul în curs a autorizației de funcționare a Ștrandului Municipal. Realitatea este neînțeles în condițiile în care procedura de avizare este de durată, incluzând termene necesare pentru analiza apei și termene pentru măsurile de conformare la exigențele legale. Conform șefului DSP, Gheorghe Gabriel Modrea, primele demersuri pentru avizarea autorizației ștrandului au fost inițiate abia la începutul săptămânii trecute însă, în mod ciudat, primarul Sava nu s-a arătat deloc interesat de plata taxei pentru efectuarea procedurilor în regim de urgență. În aceste condiții a fost fixat ca termen pentru depunerea documentațiilor și prelevarea probelor de apă din bazine data de 27 iunie. Spre stupefacția tuturor, însă, vineri, 23 iunie, polițiștii locali din Urziceni tăiau bilete de intrare la ștrandul municipal, deși în mod legal, în condițiile în care ștrandul ar fi trecut examenul DSP, bazinele nu ar fi putut fi deschise publicului decât cel mai devreme la sfârșitul săptămânii viitoare. Astfel, în baza celebrului ”merge și așa, răspund eu” al lui Constantin Sava, sute de copii și de cetățeni ai Urziceniului s-au oferit ca gazde pentru bacteria ucigașă Pseudomonas aeruginosa, îmbăindu-se în apele infestate ale ștrandului. Sesizați, inspectorii de la DSP s-au prezentat la Urziceni și au închis ștrandul vineri după-amiză, avertizând din nou asupra pericolului la care este expusă populația. Uluitor însă, sâmbătă dimineața polițiștii locali au deschis din nou ștrandul, la dispoziția primarului Sava, în condițiile în care tocmai ei fuseseră de față la închiderea obiectivului, o zi mai devreme, și tocmai instituția în sine este abilitată să vegheze la respectarea normelor de siguranță publică și bună conviețuire socială!

Bacilul Piocianic, supranumit bacteria care ucide

Sava – Teleanu și atentatul în tandem la sănătatea publică

Încălcând cu rea credință legislația și măsurile organismelor de control, primarul Urziceniului, Constantin Sava, și șeful Poliției Locale, Cătălin Teleanu, au contribuit la nașterea unei situații de pericol social, atentând în tandem la sănătatea publică prin facilitarea accesului a sute și sute de locuitori ai Urziceniului la bazinele închise în toamna anului trecut, după infestarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Pentru a pune capăt acestei situații alarmante, inspectorii DSP s-au deplasat din nou în Urziceni, pentru a închide încă o dată ștrandul municipal, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 24 iunie. Conform directorului Direcției de Sănătate Publică, Gheorghe Gabriel Modrea, procedura s-a desfășurat din nou în prezența șefului Poliției Locale, Cătălin Teleanu, acesta erijându-se în reprezentant abilitat al autorității administrative (culmea, în condițiile în care tăierea biletelor de acces la ștrand nu face parte din fișa postului său, în condițiile în care nu are garanție de gestiune și nici instrucțiuni scrise pentru a presta o asemenea activitate) pe tot parcursul discuțiilor până la momentul întocmirii documentelor de sancționare, când și-a declinat competența către un primar Sava Constantin aflat la celălalt capăt al unei linii telefonice. Legat de discuția pe care a avut-o cu primarul Urziceniului în privința deciziei de a trece peste avertismentele DSP privind riscurile de infestare a populației cu bacilul piocianic, șeful Direcției de Sănătate Publică ne-a mărturisit că nu a identificat la Constantin Sava argumente pertinente care să susțină măcar pretenția de fi considerate justificări întru comiterea ilegalităților, edilul închizându-i chiar telefonul directorului Modrea la momentul epuizării arsenalului de pretexte! Una pesta alta, la finalul zilei de sâmbătă DSP-ul a închis pentru a doua oară în decurs de doar două zile ștrandul municipal, epilogul sau următoarele acte ale piesei de teatru absurd de la Urziceni fiind astfel programate pentru săptămâna care urmează.

Ce este bacteria ucigașă care a infestat ștrandul din Urziceni?

Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic (numit şi bacteria ucigașă) este o bacterie gram negativă, larg răspândită în natură, populând apa, solul, plantele şi animalele, inclusiv oamenii, fiind mai frecventă în mediile umede. La om această bacterie poate coloniza ocazional pielea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinul gros la persoanele sănătoase. Mai frecvent apare la pacienţii cu o boală severă, cu imunitate compromisă sau care au primit anterior antibioterapie, ori au fost internaţi într-o unitate spitalicească. Majoritatea infecţiilor cu Pseudomonas aeruginosa sunt dobândite în spital, unde mediul umed este favorabil dezvoltării acestei bacterii. Rezervoarele bacteriene pot fi reprezentate de: echipamente respiratorii, soluţii de curăţat, dezinfectanţi, chiuvete, legume, vase cu flori, endoscoape şi bazine de fizioterapie etc. Deoarece Pseudomonas aeruginosa poate avea o rezistenţă crescută la antibiotice, tratamentul în cazul infecţiei se face pe baza rezultatelor antibiogramei şi este prudent să se repete determinarea bacteriologică (în acest caz exudatul faringian) la sfârşitul antibioterapiei, pentru a verifica eficienţa tratamentului. Bacil Gram negativ, prezent în stare naturală în apă, uneori pe piele şi în tubul digestiv. Pseudomonas aeruginosa este responsabilă de grave infecţii nozocomiale (dobândite în spital) la subiecţii imunodeprimaţi sau suferind de o afecţiune gravă (cancer, diabet, arsuri, mucoviscidioză). Bacilul Piocianic (Pseudomonas aeruginosa) este o bacterie gram negativă care, cel mai frecvent, a fost izolată din infecţii ale căilor respiratorii, cutanate şi infecţii urinare. Bacteria este rezistentă la majoritatea antibioticelor iar în cazul unei imunodeficiențe scăzute face ravagii. În 2009,  Mariana Bridi da Costa, o fostă finalistă la Miss World, a decedat la vârsta de 20 de ani, din cauza unei infecții cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Inițial a avut o infecție de tract urinar, însă, nediagnosticată la timp și combinată cu o imunitate scăzută, infecția s-a răspândit în tot organismul cauzând septicemie.

What do you think?

Written by Eugen Cismasu

Comments

Leave a Reply

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Hotărâre de Consiliu antiromânească

Cum a moșit rabinul Boc o Hotărâre de Consiliu antiromânească. Radu Gyr condamnat încă o dată la Cluj

mihai tudose

Axioma lui Mihai Tudose: Vrei să stai la masă cu Dumnezeul bețivilor? Încearcă să devii întâi premierul lor…