În apropierea sărbătorilor de iarnă, dulcurile sunt la mare căutare, iar figurinele din turtă dulce, fursecurile aromate sau brioşele ocupă primele locuri în topul preferințelor copiilor.
Rețetă fursecuri haioase – ingrediente
– 350 gr de făină
– 200 gr de margarină sau unt de cocos
– 25 ml de suc de portocală rece
– 1 linguriţă de esenţă de rom
– ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu
– coajă rasă de portocală
– un praf de sare
– 1 linguriţă condimente (scorţişoară, nucşoară, cuişoare)
– 200 de gr de zahăr pudră
Mod de preparare: Într-un bol amestecăm şi frământăm ingredientele până când obţinem aluatul, pe care îl lăsăm la frigider. După o oră, ungem masa de lucru cu ulei şi întindem aluatul cu sucitorul. Întindem aluatul până când obţinem o foaie subţire.
Este ideal dacă o să folosim formele cu diverse figurine din comerţ, dar dacă acestea ne lipsesc din bucătărie ne putem ajuta de o lingură şi de un cuţit. Cu lingura vom rotunji figurinele şi cu ajutorul cuţitului le vom desprinde uşor.
Apoi pe o tavă unsă cu ulei vom lăsa figurinele la cuptor.
Pentru decor
– 330 gr zahăr tos
– 50 gr glucoza
– 70 gr apă
Toate ingredientele se pun la fiert şi se lasă să dea în clocot de 2-3 ori, apoi se lasă la răcit în jur de 10-15 minute. Când glazura s-a transformat din alb transparent în alb mat, ştim că acesta este momentul când trebuie folosită, aşa că vom orna figurinele cu nas, gură, fustă şi pantaloni.