in ,

File de pateric: o poveste cu Hagi-Gheorghe Athonitul

Hagi-Gheorghe Athonitul

Odată demult, pe când Hagi-Gheorghe Athonitul se nevoia trupește și sufletește pentru binele oamenilor, o mulțime a venit la el și l-a întrebat: ”Sfântule care ești tu Sfânt, de ce este bine să facem numai bine pe Pământ?”

Hagi-Gheorghe Athonitul s-a gândit, preț de un ceas, și le-a răspuns cu evlavie și bunătate: ”Cum zic… e bine să faci bine ca să nu fie rău!”

Mulțimea credincioșilor a rămas uimită de înțelepciunea răspunsului și a plecat în mulțumire. Dar demonul cercetării le-a dat ghes oamenilor peste o săptămână și ei s-au reîntors, întrebând: ”Sfântule Hagi, scuzați pleonasmul, dar de ce este bine să nu faci rău pe Pământ?”

Athonitul s-a gândit din nou profund, cale de două ceasuri, și le-a dat răspunsul cerut: ”Trebuie să nu faci rău ca să fie bine!”

Evident, oamenii din mulțime s-au uluit de data asta ascultând vorbele Hagiului, pline de inspirație divină. Ei s-au întors la casele lor convinși că sunt în posesia Adevărului Suprem. Aghiuță nu doarme însă niciodată și au revenit peste două săptămâni la chilia Sfântului, chestionându-l din nou: ”Sfântule, se vorbește prin sat că Dumnezeu are planuri cu tine. Ce zici, dacă o să facem și noi, ca oamenii, lucrurile nici prea bine, nici prea rău, adică așa, mai potrivite, o să fie bine sau rău?”

E sigur că o întrebare atât de grea le-a fost inspirată întrebătorilor de însuși demonul Behemoth, simbol al întunericului și răutăcismului pe Terra. Dar demonul nu și-a găsit în Hagi-Gheorghe Athonitul adversarul care să cedeze ușor, el fiind întotdeauna adeptul dictonului ”ai, nu ai crucea, dai cu ea în diavol până piere!” Așa că, după doar trei ceasuri de meditație, le-a răspuns prompt curioșilor îndrăciți: ”E bine, adică nu-i rău, să faci potrivit ca să fie potrivit!”

A fost dovada supremă pentru oameni că Domnul are planuri înalte cu Hagi-Gheorghe Athonitul, ei declarându-l Mare Înțelept și ocrotitor al satului în care trăiau. I-au înălțat o statuie acolo încă din timpul vieții și l-au ridicat la Ceruri cu mult înainte de săvârșirea sa pământească. Din păcate, statuia a fost dărâmată de un pelerin venit din România, care umbla cu o pungă de bani pentru echipa athoniților și le spunea tuturor că el este noul titular al planului tactic pregătit de Dumnezeu. Hagi-Gheorghe a rămas însă în conștiința oamenilor pentru înțelepciunea sa legendară, neavând nevoie niciodată cât a viețuit să dea bani ca să fie iubit. ”Viața e frumoasă, dar merită trăită!”, nu?

Hagi-Gheorghe Athonitul

What do you think?

Written by Nestor

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
dan voiculescu

Pușcăria nu salvează România! 8 joburi pentru reeducarea lui Dan Voiculescu, într-o lume mai bună și mai dreaptă

rogozin

10 răspunsuri ale lui Rogozin pentru România