Țara noastră are a doua cea mai mare rată a mortalităţii COVID-19 din Europa. România are o rată a deceselor, în ultimele 14 zile, de 4,5 la 100.000 de locuitori. Doar situația din Cehia este mai gravă, unde rata este de 7,1.
Care sunt explicațiile specialiștilor pentru această situație extrem de gravă?
Unul dintre motivele pentru care în România numărul deceselor COVID-19 a explodat este pentru că românii se prezintă tardiv la medic. Unii ignoră simptomele, iar alţii pot să le confunde. Unii nu urmează tratamentul care le-a fost prescris. Potrivit specialiștilor, o altă cauză a mortalității ridicate este că mulţi dintre cei infectaţi au şi alte boli.
Infecțiile nosocomiale
Președintele Klaus Iohannis declara, luni, că va cere explicații Ministerului Sănătății, după ce autoritățile nu au raportat nicio infecție nosocomială în cazul pacienților COVID-19. La scurt timp, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că se fac evaluări ale tuturor spitalelor pentru a se stabili dacă au existat infecţii nosocomiale la pacienţii cu COVID-19.
“Nosocomialele nu dispar așa. E nevoie de niște măsuri foarte drastice. Numărul lor poate fi mai redus, însă nu au cum să fi dispărut defintiiv.Putem spune că restricțiile, inclusiv personalul poartă echipamente de protecție împotriva COVID-19, iar rata de transmitere e mai mică. Aceste bacterii sau germeni de spitali cum îi numim noi sunt foarte rezistente la antibiotice. Cei care declară că nu mai sunt nosocomiale trebuie să aibă date clare. Nosocomialele nu dispar așa. E nevoie de niște măsuri foarte drastice. Nu suntem singurii care au infecții nosocomiale”, a explicat medicul Gheorghe Enache pentru gandul.ro.
Numărul de testări este prea mic
Profesor universitar la Iowa University, în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş, a declarat pentru adevarul.ro că: “În realitate, numărul bolnavilor este de 10 ori mai mare, dar cei mai mulţi nici măcar nu vor afla că sunt bolnavi, întrucât nu sunt testaţi. Cred că dacă i-am avea în evidenţe pe toţi cei infectaţi, am vorbi de o mortalitate mult mai scăzută”.
Vârstnicii, cei mai afectați
Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, spune că „e o tendinţă care se manifestă şi în alte locuri. Eu pun creşterea deceselor în legătură cu numărul mare de noi cazuri şi cu faptul că boala îi afectează şi pe cei mai în vârstă”.