O masă de prânz ușoară, sănătoasă și sățioasă.
Shaorma este un cuvânt arăbesc, făcut dintr-unul turcesc care înseamnă “rotativ”. Turcii îi zic “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”. În secolul 19 o familie de turci a inventat metoda verticală de rotire a cărnii, cu foc din lateral. Pe respectivii turci îi chema Iskender.
La origine shaorma se mănâncă alături de tabouleh, vânătă, fatoush, murături, ananas.
Chef Joseph Hadad ne învață pe blogul său cum să facem shaorma acasă.
Ingrediente (pentru o porție):
130 g pulpă de pui dezosată
1 ceapă mică
1/2 castravete proaspăt
1 castravete murat
1 lingură de pătrunjel
1 roșie
piper negru zdrobit
sumac
sare
chimion
ulei de masline
3 linguri humus
1 lipie (pită)
Se taie puiul cuburi medii, se toacă ceapa julienne, roșiile în cuburi mari, castraveții felii și pătrunjel tocat grosier. Se încinge bine tigaia cu ulei de măsline, se pune puiul și se sotează 2-3 minute, până devine auriu închis. Se adaugă ceapa și se sotează până devine auriu deschis. Se pune sare, chimion și sumac si se amestecă bine, astfel încât să se întrepătrundă aromele.
Se pune humusul pe farfurie, ca un pat. În mijlocul lui se adaugă puiul gătit și deasupra se pun legumele tocate și pătrunjelul. Peste marginea de humus se presară sumac. Farfuria se stropește cu ulei de măsline. Separat se pune pita sau lipia.
Cine nu are sumac, poate folosi alt condiment, cum ar fi chimion sau curcuma.