Delegația americană și cea de la Moscova vor participa la discuții privind normalizarea relațiilor dintre Statele Unite și Rusia și despre posibilitatea începerii unor tratative de pace în Ucraina.
Pe de altă parte, la summitul organizat în pripă la Paris, liderii europeni au acceptat la unison să crească investițiile militare și au transmis apeluri insistente la unitate în sânul NATO.
La finalul reuniunii de la Paris, confruntat cu întrebările jurnaliștilor, cancelarul Germaniei a dat frâu liber frustrărilor.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „E complet prematur și nu e deloc momentul oportun să discutăm despre asta acum. Sunt chiar puțin deranjat de aceste dezbateri, trebuie să spun. Oamenii discută despre variante de acord fără implicarea Ucrainei, despre rezultatul unor negocieri de pace care nu au avut încă loc, pe care Ucraina nu le-a acceptat și la care Ucraina nu participă. E complet deplasat, ca să vorbesc sincer, nu știm încă cum vor decurge lucrurile”.
Olaf Scholz a lansat un apel ca Statele Unite și Europa să facă front comun și în viitor privind chestiunea războiului din Ucraina.
Totul în condițiile în care Washingtonul s-a arătat gata să lase Europa în afara negocierilor, le-a cerut europenilor să investească serios în apărare și le-a transmis că vor fi nevoiti să-și asume singuri garantarea unui eventual acord de pace.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Nu trebuie să existe o diviziune între Europa și Statele Unite cu privire la securitate și responsabilități, întrucât alianța NATO se bazează pe ideea de acțiuni comune și riscuri împărțite, iar acest lucru garantează securitatea noastră comună. Acest lucru nu trebuie pus sub semnul întrebării”.
”O creștere semnificativă a cheltuielilor militare este absolut necesară”
La Palatul Elysee s-au reunit pentru aproape trei ore de discuții șefii guvernelor din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca. Li s-au alăturat președintele Consiliului European, șefa Comisiei Europene și secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a scris într-o postare pe rețeaua X că securitatea Europei se află la un moment de cotitură. Da, este vorba despre Ucraina, dar ne privește și pe noi, avem nevoie de o stare de spirit de urgență, avem nevoie de un salt în apărarea noastră și avem nevoie de ambele acum. De altfel, Ursula von der Leyen a cerut activarea clauzei de urgență, un mecanism care le-ar permite statelor să crească rapid cheltuielile pentru a apărare fără să riște sancțiuni pentru depășirea deficitului bugetar.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Am primit o confirmare importantă că investițiile în apărare nu vor mai fi socotite cheltuieli excesive și prin urmare nu vor antrena declanșarea procedurilor privind deficitul excesiv. Am fost de acord în unanimitate că o creștere semnificativă a cheltuielilor militare este absolut necesară și că nu trebuie să fim deranjați dacă americanii ne cer să cheltuim mai mult”.
”Cea mai mare provocare de securitate a acestei generații”
Înaintea întâlnirii, președintele Emmanuel Macron a discutat timp de 20 de minute cu Donald Trump. Palatul Elysee nu a dezvăluit conținutul conversației.
Se știe însă că Washingtonul a trimis capitalelor europene câteva întrebări pregătitoare cu privire la armele, banii și trupele de menținere a păcii pe care le-ar putea furniza Ucrainei.
Premierul britanic a anunțat deja că este gata să trimită soldați în Ucraina, dacă va fi nevoie. În plus, Keir Starmer a spus că Europa se confruntă cu, cităm, „cea mai mare provocare de securitate a acestei generații”.
Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „E clar că Statele Unite nu vor abandona NATO, dar noi, europenii, trebuie să facem mai mult, atât în materie de cheltuieli, cât și în materie de capacități. Cât privește Ucraina, Europa trebuie să-și îndeplinească propriul rol. Iar eu sunt pregătit să iau în calcul trimiterea de forțe britanice pe teren, alături de alții, dacă este semnat un acord care să aducă pacea pe termen lung. Însă vom avea nevoie de sprijinul Statelor Unite, fiindcă doar garanțiile de securitate americane vor opri eficient Rusia să atace Ucraina pe viitor”.
Între timp, șeful diplomației americane Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și emisarul special Steve Witkoff se pregătesc să se întâlneasca la Riad cu ministrul rus de Externe și consilierul prezidențial Yuri Ushakov.
”Viitorul Ucrainei este cel al unui stat demilitarizat și neutru”
”Reporter: Credeți că există șansa ca tensiunile dintre Statele Unite și Rusia să se reducă după întâlnirea de mâine?
Iuri Ușakov, cosilierul lui Vladimir Putin: Vom vedea. Americanii sunt oameni serioși. Noi avem, la rândul nostru, o abordare serioasă.
Reporter: Vorbim de negocieri bilaterale?
Iuri Ușakov, consilierul lui Vladimir Putin: Doar bilaterale, nu va exista alt tip de discuții la Riad”.
Potrivit oficialilor ruși, cele două părți vor discuta despre normalizarea relațiilor dintre Moscova și Washington, despre modalități de începere a unor posibile negocieri privind Ucraina și despre perspectivele unor contacte la cel mai înalt nivel. Prin urmare, insistă americanii, Kievul nu ar fi avut de ce să fie implicat în aceste discuții.
Însă partea rusă a transmis de la tribuna ONU și care sunt principalii termeni ai negocierilor.
Vasily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite: „Viitorul Ucrainei este cel al unui stat demilitarizat și neutru, nu parte a unui bloc militar sau a unei alianțe, după cum a recunoscut și președintele Trump. Cred că acest aspect a devenit acum clar tuturor”.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va considera nul orice eventual acord pe care l-ar putea încheia Statele Unite și Rusia la întâlnirea din Arabia Saudită.