Vedetă în fiecare toamnă, dovleacul, ascunde o mulţime de nutrienţi şi beneficii pentru organism. În tradiţia mai multor popoare occidentale, dovleacul sculptat (reprezentând „lanterna lui Jack”) a devenit simbolul sărbătorii de Halloween. Americanii însă l-au făcut celebru în acest rol.
Dovleacul este incredibil de bogat în antioxidanți esențiali și vitamine. Această legumă extraordinară are un nivel foarte scăzut de calorii și este o sursă foarte bună de minerale.
Pentru a ne bucura de de toate proprietățile lui propunem o rețetă cu dovleac simplă și apetisantă. Delicioasă şi aromată, tarta cu brânză şi dovleac este un preparat potrivit pentru zilele de toamnă, care poate deveni rapid unul dintre deserturile preferate.
Tartă cu brânză și dovleac. Număr de porţii: 8
Ingrediente:
Pentru blat:
125 de grame de biscuiţi transformaţi în pesmet
100 de grame de zahăr pudră
55 de grame de unt topit
Pentru crema de brânză
450 de grame de brânză ricotta sau de tip Philadelphia
100 de grame de zahăr pudră
2 linguriţe de esenţă de vanilie
2 ouă
120 de grame de piure de dovleac
1 vârf de cuţit de scorţişoară măcinată
1 vârf de cuţit de cuişoare măcinate
1 vârf de cuţit de nucşoară
frişcă
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele pentru blat, se aşază totul pe fundul unei forme de tartă tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul se încălzeşte la 160°C.
Într-un bol se amestecă brânza, zahărul, vanilia, care se bat bine până devin omogene. Se încorporează ouăle, amestecând bine după fiecare. Se păstrează 250 de grame din crema de brânză, iar restul se întinde peste blat.
Crema oprită, dovleacul şi aromele se amestecă. Se întinde totul peste stratul de brânză din tavă. Se coace 35 – 40 de minute, până ce mijlocul prăjiturii devine ferm. Se lasă la răcit, apoi se pune în frigider timp de minimum trei ore. Se ornează cu frişcă.