O treime din angajatori ar vrea să crească salariile, în acest an, cu 6-10%, arată cercetarea Randstad Romania HR Trends 2024. În același timp, potrivit unui sondaj al companiei pe LinkedIn, această creștere nu corespunde așteptărilor angajaților și nu este considerată realistă în situația actuală de pe piața muncii. Astfel, pe fondul inflației, prognozată în jurul valorii de 6,5% pentru anul în curs, 19% dintre angajați spun că ar dori o creștere de 20% a salariilor pentru ca eventuala majorare să fie resimțită și în buzunare.
În aceea ce privește beneficiile, angajatorii spun că oferă cel mai adesea telefon mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanță individuală (80%). O practică interesantă este că 17% din companiile respondente le oferă angajaților participare la profit.
Candidații care dispar
Mai nou însă, companiile se confruntă cu o nouă provocare. În limbaj modern, fenomenul se numește „ghosting”, adică sunt candidați care aplică pentru un post, eventual se prezintă la un interviu sau mai multe, însă pe parcursul procesului își pierd interesul și nu mai răspund când sunt solicitați. Astfel, 66% din liderii de afaceri care au răspuns studiului se confruntă cu fenomenul. „Resimțim și noi în piață acest așa-numit fenomen de ghosting, care s-a extins din zona de gulere albastre (angajați din producție), la specialiști din zona de gulere albe (angajați care au muncă de birou)”, arată reprezentanta companiei, Mihaela Maranca.
O creștere a intențiilor de angajare se resimte în domeniul serviciilor pentru clienți / serviciile post- vânzare, de la 23 la 29% în 2024. Acesta indică o creștere a preocupării pentru îmbunătățirea experienței clienților. Se remarcă totodată o tendință în creștere a cererii de angajare în departamentele administrative/de back office, pentru care intențiile de angajare au crescut de la 21% la 29%.
Țara cu cei mai săraci angajați
România rămâne țara cu cei mai săraci angajați, potrivit celor mai noi date ale Eurostat, valabile pentru 2022. Astfel, 14,3% dintre românii care muncesc se confruntau cu riscul de sărăcie, chiar dacă procentul lor a scăzut treptat în ultimii ani. În 2014, deși aveau un loc de muncă, 19,7% dintre români erau în risc de sărăcie. Cei mai puțini angajați săraci au țările scandinave, unde doar 2-3% procente din populația activă se confruntă cu dificultățile financiare grave. Bulgaria stă și ea mai bine decât țara noastră: 10% din cetățenii țării vecine se confruntă cu acest risc.
A doua țară ca număr de specialiști IT
România se remarcă însă prin numărul mare de specialiști în IT, poziționându-se a doua țară din Europa. Potrivit unei platforme specializate în recrutare, trei din cinci angajaţi în IT&C consideră că 2024 va aduce schimbări semnificative în industrie. Salariul (30%), posibilităţile de dezvoltare şi creştere (20%), flexibilitatea modului de lucru (15%) şi pachetul de beneficii (13%) sunt cele mai importante criterii în acceptarea unei oferte de angajare. 55% dintre respondenţi așteaptă o creştere de minimum 10% a salariului în acest an. Salariul mediu net pentru un specialist IT junior (0-2 ani experienţă) porneşte de la 800 euro.