Ioan Mihai Lasca, liderul filialei din Bihor a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), este judecat în două dosare penale. În unul dintre ele a fost condamnat, luna trecută, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru lovire. În alt dosar, din 2019, instanța a instituit un ordin de restricție împotriva sa, la cererea fostei iubite care s-a plâns că ar fi avut un comportament agresiv. Organizator al protestelor anti-măști, Lasca deschide lista de deputați a AUR Bihor, filială care în acest județ are circa 9% din voturi.
În februarie 2016, Lasca a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de alte 13 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulație de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare. El a fost arestat, în 2013, în acest dosar.
Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că ”începând cu anul 2012, membrii grupului infracţional au desfăşurat atât în România cât şi în state ale Uniunii Europene, respectiv Cehia, Olanda şi Germania, activităţi de skimming (montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri de clienţii diferitelor bănci din ţările mai sus menţionate) precum şi activităţi de retrageri de numerar sau achiziţionări de bunuri de la societăţi comerciale prin folosirea de card-uri contrafăcute.”
Dosarul a fost restituit la Parchet, apoi retrimis instanței care a constatat legalitatea administrării probatoriului. Inculpații au atacat această decizie la Curtea de Apel Oradea, unde dosarul se află pe rol.
- ”Am fost arestat în baza unor acuzații mincinoase. În cei șapte ani de când am fost arestat, dosarul a fost trimis de 2-3 ori înapoi la Parchet și în cazul meu s-au clasat acuzațiile referitoare la ATM-uri. Au interpretat eronat niște convorbiri telefonice și acum mă acuză că am înlesnit trecerea frauduloasă a frontierei pentru niște studenți negri, lucru fals”, a declarat Lasca pentru G4Media.ro.
În alt dosar penal, Lasca a fost condamnat, luna trecută, la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru lovirea unui bărbat care avea o relație cu fosta sa iubită. Prin aceeași decizie, el a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, pe o perioadă de 120 de zile. Lasca a depus apel. Conform publicației Bihoreanul, Lasca ”l-ar fi urmărit în trafic pe iubitul fostei partenere de viaţă şi l-ar fi blocat în mijlocul drumului, unde l-a luat la bătaie”.
LASCA: ”A fost o condamnare politică, mi-au dat pedeapsă că l-am urecheat puțin”
De precizat că, la momentul la care judecătorii au stabilit că rechizitoriul din dosarul de constituire de grup infracțional este legal întocmit, dar înainte de sentința din procesul de lovire, magistrații au scris că Lasca este recidivist, așadar, mai are o condamnare penală în trecut.
n septembrie 2019, numele politicianului orădean a apărut la instanțe și în altă speță: instituirea unui ordin de protecție împotriva sa, la solicitarea unei foste iubite. Lasca a fost obligat la păstrarea unei distanțe minime de 200 metri, timp de o lună, faţă de femeie și locul ei de muncă. Deși portalul instanțelor arată contrariul, el a spus că a obținut anularea ordinului, și, în final, deși reporterul G4Media a vrut să îi adreseze și alte întrebări, a spus că este obosit, că nu a dormit toată noaptea și ne-a îndrumat spre purtătorul de cuvânt al partidului.
În vârstă de 40 de ani, Lasca a devenit notoriu în zona Bihorului în calitate de organizator de ”proteste anti-măști”.