Diplomația rusă și-a exprimat “nedumerirea” în legătură cu situația creată, afirmând că, în acest fel, “Chișinăul încalcă prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.
Reacția Ministerului rus de Externe
Reprezentanții Ministerului rus de Externe i-au înmânat diplomatului moldovean un exemplar al Convenției de la Viena și o notă verbală prin care partea rusă solicită explicații în legătură cu această situație.
Într-o reacție oficială, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova subliniază că autoritățile de la Chișinău aplică în mod consecvent prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, inclusiv cele referitoare la procedura de prezentare a scrisorilor de acreditare.
“Stabilirea datei și a modalității de organizare a ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare reprezintă o prerogativă exclusivă a statului gazdă, în conformitate cu uzanțele diplomatice și agenda instituțiilor competente. În acest context, Republica Moldova respinge orice insinuări privind încălcarea Convenției de la Viena și reafirmă angajamentul său de a respecta normele internaționale în domeniul relațiilor diplomatice”, afirmă MAE moldovean.
Contextul numirii noului ambasador rus
Fostul ambasador al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost eliberat din funcție pe 10 septembrie anul trecut, printr-un decret emis de președintele rus Vladimir Putin. În locul lui a fost numit Oleg Ozerov, diplomat cu experiență în Arabia Saudită, Siria, Tunisia și Franța. Din mai 2020, acesta este ambasador pentru misiuni speciale și șef al Secretariatului Forumului Economic Rusia-Africa, amintește postul de radio citat.
Maia Sandu a acuzat în repetate rânduri Rusia că încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova prin atacuri hibride, acuzații pe care Moscova le-a respins ferm.
La începutul lunii februarie, în cadrul unei emisiuni la TV8, președinta a confirmat că Ozerov nu a fost invitat să-și prezinte scrisorile de acreditare, invocând „atitudinea lipsită de respect în general” a Federației Ruse față de Republica Moldova.
“O să venim cu o decizie când și cum și ce facem, dar comportamentul este același ca și al altor oficiali de la Kremlin”, a declarat Maia Sandu.
Pe 13 februarie, Oleg Ozerov a fost convocat la Ministerul de Externe al R. Moldova, unde i-a fost înmânată o notă de protest și i-au fost prezentate fragmente din dronele ruse căzute în sudul republicii, după un atac masiv al Rusiei asupra portului ucrainean Reni, amintește Europa Liberă.
Ca răspuns, Chișinăul a anunțat că va demara procedurile de închidere a Centrului Cultural Rus. Ozerov a respins acuzațiile, susținând că “trebuie făcute verificări suplimentare pentru a putea să se pronunțe”, referitor la proveniența dronelor.