România, 29 martie, 2024. În satul Bataluri, din localitatea ialomițeană Albești, ștevia de Bărăgan și-a ”băgat picioarele” în frumusețea de lucrare de asfaltare a ulițelor comunale, străpungând nu numai stratul suport ci și cei maxim 5 centimetri (din minimum 10 firești) a mixturii asfaltice.
Ca și bălăria, comuna-i celebră. L-a dat ialomițenilor pe cunoscutul ”Conte de Albești”, Marin Constantin, prefectul care în aceeași lună (ce coincidență fericită) semna, cu același asfaltator al drumurilor din Albești, contractul de reabilitare energetică a Palatului Administrativ județean din Slobozia.
3,29 milioane de lei este prețul lucrărilor de asfaltare a șteviei de la Albești. 10 milioane este valoarea de atribuire a contractului pentru Palatul Administrativ. Două lucrări, un singur executant – Transeuro SRL – o societate a cărei principală ”calitate”, în spațiul public, este aceea de a fi administrată de un bun și intim prieten al președintelui Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Transeuro, Făt-Frumosul drumurilor ialomițene
Pentru ialomițeni, și în special pentru primarii acestora, Transeuro a început să devină un nume de notorietate începând cu toamna lui 2020, anul în care pesedistul Marian Pavel se înscăuna la șefia Consiliului Județean, crescând apoi, ca în basmele lui Ispirescu, într-un an cât alte firme în 10.
În 2020, Transeuro avea un număr mediu de 5 angajați și o cifră de afaceri de 7,22 milioane lei. În 2021, firma și-a triplat numărul mediu de angajați și și-a crescut și cifra de afaceri cu peste 2 milioane de lei. În 2022, cu o medie de doar 18 angajați, Transeuro și-a dublat brusc cifra de afaceri, ajungând la 18,57 milioane lei. Maximul de eficiență financiară a fost atins de Transeuro la finele anului trecut, încheiat cu o cifră de afaceri de 61,6 milioane lei produși cu doar 26 de angajați. Plus un prieten de nădejde la șefia Consiliului Județean Ialomița.
În doar 3 ani și jumătate de mandat al lui Marian Pavel în fruntea CJI, Transeuro SRL, firma prietenului său (după cum a recunoscut-o în dese rânduri) Titi Petru, și-a crescut cu 88% cifra de afaceri, devenind firma de casă a PSD la nivel de lucrări edilitare. Deloc întâmplător poate, primarii unor localități precum Cocora, Săveni și Balaciu și-au schimbat tricourile politice Pro România sau PNL, candidând la localele din acest an din partea PSD, după semnarea contractelor de lucrări publice cu Transeuro.
Tortul campionilor costă peste 40 de milioane de euro. Bani publici.
Cu sediul social în comuna Gheorghe Lazăr, localitatea de baștină a președintelui CJI, în care Pavel a fost chiar și mândru primar al obștii, societatea Transeuro și-a adjudecat, potrivit datelor furnizate de serviciul electronic de achiziții publice, în intervalul octombrie 2020 – martie 2024, nu mai puțin de 30 de licitații pentru lucrări publice, în valoare totală de 193,533 milioane lei (aproximativ 38,7 milioane euro). Acestora li se adaugă, în același interval, achiziții directe în valoare de aproximativ 6,8 milioane lei, fapt care duce performanța financiară a SC Transeuro SRL la peste 40 de milioane de euro în epoca administrativă a lui Pavel.
Dacă am adăuga și lucrările publice cu regim special, de tipul celei de asfaltare a șteviei de la Albești, care figurează ca fiind învestită cu procedură simplificată, sau licitațiile adjudecate de Transeuro ca și co – partener sau terț susținător, nu unic competitor, realizările financiare ale amicului președintelui Pavel ajung la cote cu adevărat impresionante pentru o firmă care a deschis zeci de șantiere în 3 ani și jumătate cu mai puțin de 30 de angajați.
Evident, beneficiarii activității societății girate printre prieteni de președintele PSD Marian Pavel sunt instituții publice și unități administrativ teritoriale de genul Consiliului Județean, al Prefecturii, al Centrului Cultural Ionel Perlea, al DGASPC Ialomița și al localităților Albești, Gheorghe Lazăr, Cocora, Cosâmbești, Bărcănești, Valea Ciorii, Balaciu, Amara, Slobozia, Axintele, Ograda, Bucu, Perieți, Săveni, Nicolae Bălcescu, Căzănești, Sudiți, Scânteia, Colilia și Mihail Kogălniceanu. Ceea ce spune totul despre radiografia succesului financiar în Ialomița.
Prietenii asfaltatorilor noștri nu devin și prietenii noștri?
Excluzând în permanență orice favorizare sau impunere a asfaltatorului de casă al PSD la nivel de lucrări publice în județul Ialomița, președintele CJ, Marian Pavel nu a negat prietenia sa și legăturile apropiate pe care le are cu co-asociatul și administratorul societății Transeuro, Titi Petru. Cu atât mai mult, poate, cu cât exprimări publice de genul ”Titi este prietenul meu vechi”, au deseori ecouri pozitive la nivel de comunitate, putând influența sau ”convinge” orice autoritate locală interesată să speculeze oportunitățile zilei la nivel de investiții locale. Când ești o primărie de țară, care așteaptă an de an bani sau recomandări de la Consiliul județean pentru lucrări edilitare, orice mărturisire a ”shogunului” de la CJI poate echivala cu o sugestie sau, de ce nu?, chiar cu un ordin, când vine vorba de soldații credincioși ai Partidului.
Una peste alta, faptul că fratele președintelui Consiliului Județean a petrecut ani de zile angajat în funcția de șef de depozit la una dintre firmele controlate de administratorul de la Transeuro, T&T Depo, este la fel de relevant în întregul tablou al atribuirii lucrărilor ialomițene ca și stagiul de pregătire pe care fiul lui Titi Petru l-a petrecut prin Senatul României, la data la care Marian Pavel era mândru senator PSD, sau ca și concediile în care Petru și Pavel, apostolii banului public din Bărăgan, ar fi cutreierat împreună exotice meleaguri îndepărtate.
În sensul că influența și consecințele, chiar dacă nu pot fi presupuse, merită măcar să fie băgate în seamă cu titlu de posibilitate…