Panforte, o prăjitură de iarnă, plină de arome, nuci, fistic, migdale și fructe deshidratate. Foarte consistentă, se păstrează bine vreme îndelungată.
Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver recomandă o reţetă uşor de preparat: panforte cu fistic.
Panforte, o prăjitură italiană special preparată cu ocazia Crăciunului, este delicioasă, densă, consistentă şi conţine multe fructe, fiind un desert uşor de preparat, care poate fi servit împreună cu cafeaua de după prânz.
Rețetă Panforte cu fistic – număr de porţii: 8-10
Ingrediente:
150 de grame de fistic decojit
150 de grame de migdale decojite
175 de grame de smochine uscate, tăiate în patru
100 de grame de amestec de coji de citrice
o lingură de pudră de scorţişoară
1/2 lingură amestec de condimente
2 linguri de pudră de cacao
50 de grame de făină integrală
25 de grame de unt
150 de grame de miere
150 de zahăr pudră de zahăr brun
2-3 linguri de pudră de zahăr alb
Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul la 150°C – 170°C. Ungeţi cu unt şi apoi căptuşiţi fundul unei tăvi de copt înaltă de 20 de centimetri cu hârtie de copt. Puneţi fisticul, migdalele, smochinele şi cojile de citrice într-un bol termorezistent. Presăraţi deasupra lor scorţişoara, amestecul de condimente, pudra de cacao şi făina. Amestecaţi.
Puneţi untul, mierea şi zahărul brun într-o cratiţă, la foc potrivit, şi amestecaţi până când ingredientele se topesc şi formează o comopoziţie unitară, cu puţin timp înainte de a atinge punctul de fierbere. Turnaţi această compoziţie deasupra amestecului uscat obţinut la punctul 2 şi amestecaţi cu o lingură de lemn. Transferaţi noul amestec în tava de copt şi nivelaţi cu spatele lingurii de lemn.
Introduceţi tava în cuptor şi coaceţi timp de 45 de minute, până când la suprafaţa compoziţiei vor apărea primele bule. Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi-o să se răcească, înainte de a răsturna prăjitura pe un platou. Presăraţi pudra de zahăr alb deasupra feliilor tăiate.