Kimchi este o mâncarea națională coreeană.
Kimchi, varza murată cu usturoi, ardei iute și alte condimente, este emblema bucătăriei coreene și un fel aproape nelipsit de pe mesele coreenilor. Mulți mănâncă kimchi în fiecare zi, iar pentru ei, acest aliment este legat de identitatea națională.
Kimchi poate fi încadrat în categoria legumelor murate, cunoscute peste tot în lume și se înrudeşte cu varza acră românească.
Rețetă Kimchi coreean picant
Ingrediente:
0,5 kg de varză chinezească
2 linguri de sare
4 căni de apă rece
2 căni de apă fierbinte
Condimente:
1 lingură de usturoi, tăiat mărunt
1 lingură de ghimbir proaspăt, tăiat mărunt
1 lingură de frunze de praz sau ceapă verde, tăiate mărunt
2 linguri de ardei iute uscat, mărunţit
2 linguri de zahăr
1 lingură de sare
Mod de preparare: Se iau frunzele de varză şi se sărează. Se toarnă peste ele apă rece, după care se pun într-un loc răcoros timp de 8 ore sau se lasă peste noapte. Se spală varza, apoi se scurge bine de apă. Peste condimente se toarnă apa fierbinte şi se amestecă bine. Apoi se adaugă frunzele de varză. Amestecul se pune într-un borcan mare. S-ar putea să fie necesar să se taie frunzele în jumătate ca să intre în borcan. Se acoperă cu celofan şi se lasă vreo două zile într-un loc răcoros. Apoi frunzele se scurg de apă, după care se taie în bucăţele mai mici. Se îndeasă totul într-un vas de sticlă şi se lasă până când se serveşte la masă.
Criza de kimchi
În mod normal, sud-coreenii cumpără varză şi alte legume în această perioadă a anului pentru a pregăti kimchi pentru anul următor, o tradiţie moştenită de peste un secol încoace. Însă în acest an, cu cel mai lung sezon ploios din istorie precum şi trei taifunuri care au provocat inundaţii în lunile august şi septembrie, culturile de varză sunt grav afectate. Iar sud-coreenii riscă să rămână fără mâncarea lor preferată.