Georgescu, favoritul a cărui cauză a fost preluată de echipa președintelui Donald Trump, a calificat decizia autorităților electorale drept un atac la „democrația la nivel mondial”. El are 24 de ore pentru a face apel la Curtea Constituțională, care i-a anulat victoria la votul anterior din decembrie.
„Europa este acum o dictatură, România este sub tiranie!” Georgescu a spus într-o postare pe X, platforma de socializare deținută de miliardarul Elon Musk . „Mi-a mai rămas un mesaj! Dacă va cădea democrația în România, întreaga lume democratică va cădea!”
Administrația lui Trump și-a exprimat un mare interes pentru alegerile din 4 mai din România, îndemnând autoritățile de la București să-l lase pe Georgescu să candideze din nou. Vicepreședintele JD Vance a pus sub semnul întrebării credibilitatea instituțiilor democratice ale României într-un discurs la Conferința de Securitate de la München din februarie, spunând că decizia de a anula alegerile se bazează pe informații „subțire”.
Musk, un aliat cheie al lui Trump, a criticat în repetate rânduri decizia instanței superioare, numindu-l pe șeful justiției un „tiran”. Luna trecută, procurorii români i-au permis ca influențatorul „misogin” Andrew Tate și fratele său Tristan, care se confruntă cu acuzații de viol și trafic de persoane, să plece în SUA. Ambii frați l-au susținut public pe Trump.
Biroul electoral al României a declarat că a respins candidatura lui Georgescu în cadrul unei ședințe de duminică, după ce a primit peste 1.000 de plângeri, în mare parte că acesta adopta poziții antidemocratice și extremiste. Georgescu este cunoscut pentru lăudarea președintelui rus Vladimir Putin .
Protestele care au izbucnit în București și în alte orașe duminică semnalează o creștere suplimentară a riscului politic într-un membru cheie din flancul estic al Uniunii Europene și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Câteva mii de manifestanți s-au adunat în fața BEC și unii au încercat să se ciocnească cu poliția antirevoltă, care a răspuns cu gaze lacrimogene.
Partidele principale din România s-au luptat să-i dea un concurent lui Georgescu, care a fost o figură puțin cunoscută pe scena ultranaționalistă a României înainte de succesul său electoral de anul trecut.
Sondajele sugerează că are între 40% și 45% sprijin și o șansă serioasă de a deveni președinte. Mișcările anterioare ale autorităților împotriva lui Georgescu nu au făcut decât să-i sporească popularitatea și au alimentat neîncrederea față de instituțiile statului.
„Această decizie este o continuare a loviturii de stat începute în decembrie”, a declarat George Simion, liderul celui mai mare partid de opoziție de extremă dreapta, AUR.
Georgescu s-a portretizat ca fiind victima unei intrigi a elitelor.
Procurorii i-au adus lui Georgescu șase acuzații penale într-o anchetă în campania sa anterioară, pentru care acesta a declarat zero finanțare. El este, de asemenea, acuzat că a condus o organizație fascistă și a făcut declarații false cu privire la finanțarea campaniei. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi închis și interzis să candideze pentru funcții publice.
Susținătorii lui Georgescu au fost și ei analizați, polițiștii făcând percheziții luna trecută în proprietățile directorului său de campanie. Armele au fost descoperite în sediul mai multor mercenari care l-au sprijinit, inclusiv cei ai lui Horatiu Potra, fost membru al Legiunii Franceze.
Potra a recunoscut că a călătorit la Moscova înainte de alegerile de anul trecut, dar a negat că s-a întâlnit cu oficiali ruși de rang înalt.
În declarația de duminică, biroul electoral a citat anularea de către Curtea Constituțională a rezultatului alegerilor prezidențiale anterioare.
„Este imposibil de considerat că aceeași persoană, Călin Georgescu, îndeplinește acum criteriile pentru a căuta să devină președintele României”, se arată în comunicat.