Draga Olteanu Matei a murit, noaptea trecută, la vârsta de 87 de ani. Vineri seara, Draga Olteanu Matei a fost transferată de la Spitalul din Piatra Neamţ la UPU al Spitalului “Sf. Spiridon” din Iaşi.
„Deşi echipa medicală din Spitalul ‘Sf Spiridon’ a făcut toate eforturile să o trateze, pacienta a decedat în această noapte (marţi spre miercuri n.r.), la ora 2,11”, a declarat dr. Cimpoeşu.
Draga Olteanu Matei ajunsese vinerea trecută, în stare gravă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon” din municipiul Iaşi, după ce a suferit o hemoragie digestivă.
Vineri seara, Draga Olteanu Matei a fost transferată de la Spitalul din Piatra Neamţ la UPU al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Aflată în stare gravă, actriţa a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratamentul pe care îl urmează, apoi a fost supusă unor investigaţii medicale. După ce a fost stabilizată, Draga Olteanu Matei a fost sedată şi internată la secția de terapie intensivă a Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie din cadrul unităţii medicale.
Potrivit medicului, cea mai probabilă cauză a hemoragiei digestive este tratamentul anticoagulant pe care artista îl ia de mai multă vreme din cauza unei afecţiuni cardiovasculare.
În vârstă de 87 de ani, Draga Olteanu Matei are afecţiuni cronice cardiovasculare şi endocrine, a precizat Diana Cimpoieşu.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon” din Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu, a declarat, luni, că starea de sănătate a actriţei Draga Olteanu Matei este staţionară, aceasta fiind tot la secția de terapie intensivă a Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie.
Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (″Ilustrate cu flori de câmp″, ″Filip cel Bun″), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ″Steaua României″ de către Preşedinţia României, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.
Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: “După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”.
În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul ″Coroana României″ în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.
Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.