La doar la 45 de km de Brasov şi 22 Km de Fagăraş se află “Mănastirea Săpata în Piatră” de la Şinca Veche sau “Templul de la Şinca Veche”, o biserică rupestră cu totul aparte, desprinsă parcă din cărţile cu poveşti.
Aceasta peşteră mai este cunoscută şi cu numele de: templul împlinirii şi al rugăciunii, templul ursitelor, peştera mănăstire. În această zonă se află numeroase vestigii arheologice, iar majoritatea au rămas nedezgropate.
Sinca Veche are o istorie cu totul aparte. Potrivit istoricilor în jurul anului 1700, în perimetrul acesetei comune au existat cinci mănastiri crestin-ortodoxe – patru din lemn şi una săpată în stâncă.
În anul 1762, din ordinul Mariei Tereza a fost înfiinţat Regimentul I de graniţă, iar săteniilor li s-a cerut să-şi părăsească credinţa ortodoxă. Locuitorii nu doar că nu au vrut să-şi lepede credinţa, dar au renunţat la bunurile pe care le aveau şi s-au retars în pădurea de miazăzi. Aşa a apărut o nouă comunitate sub numele de Şinca Nouă.
Anii, secolele au trecut şi oamenii nu mai ştiu exact cine a slujit în biserica de piatră, dar misterul care înconjoară această zonă atrage mereu nenumăraţi turişti. Într-una din grotele din peşteră, în locul în care pătrund razele de soare prin cupola săpată în stâncă, se spune că se împlinesc toate dorinţele bune şi curate.