Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină vorbesc despre cât de grave sunt epidemiile de pestă porcină.
Pesta porcină este extrem de periculoasă și în comparație cu coronavirusului are o mortalitate mult mai ridicată, de circa 98%. Epidemia de pestă porcină a cauzat în România pagube care s-au ridicat la circa un miliard de euro. Momentan, nu există niciun tratament și niciun vaccin care poate să prevină sau să trateze infecția, iar animalele sunt sortite unei morți sigure.
„Dacă ne referim la gravitatea virusului, rata de mortalitate este 98-99%. Din punct de vedere economic este un dezastru, nu există vaccin, nu există tratament eficient, este un virus foarte rezistent în mediu, îl iei pe haine, pe talpa pantofului şi-l duci mai departe. Trăieşte chiar şi în alimentele care nu sunt preparate termic. Dacă afumi carne infestată cu virus, nu omori virusul. Ajungi să consumi acea carne şi ce rămâne dai porcului, acesta se va îmbolnăvi”, a declarat unul dintre cercetători, pentru adevarul.ro.
„Dacă la o fermă de porci apare un caz, se omoară toţi porcii, ca măsură preventivă. Dacă halele unde sunt ţinuţi porcii sunt la o anumită distanţă, dacă sunt respectate toate normele de bio-securitate, e posibil să se facă o depopulare parţială. S-a încercat asta la nivel european şi internaţional, dar fără succes”, a mai continuat expertul.