Sărbătorile de iarnă reprezintă momentul perfect pentru a organiza o cină în familie sau o petrecere restrânsă cu prietenii. Manualul Marthei te ajută cu organizarea, de la aranjarea mesei până la servirea felurilor de mâncare și alegerea băuturilor.
10 PONTURI PENTRU PLĂNUIREA UNEI PETRECERI:
1. PREGĂTEȘTE UN DECOR ÎMBIETOR.
Muzica e obligatorie. Pentru masă, lasă-ți stilul și sezonul să ghideze aranjarea, însă încearcă să creezi armonie. Acordă atenție confortului. Nu uita de baie (băi). Săpunurile speciale și prosoapele de mână sunt detalii drăguțe, la fel ca lumânările parfumate.
2. ARANJAREA MESEI.
Amestecă și asortează: vasele variate, farfuriile, paharele – chiar și scaunele – stârnesc interesul atât timp cât au un element care să le unească (fie că e culoarea, modelul sau un detaliu decorativ).
3. MARCHEAZĂ LOCURILE: Această acțiune va ușura desfășurarea oricărei cine festive.
4. TACÂMURILE sunt așezate, de la stânga la dreapta, în ordinea în care vor fi folosite. Paharele pentru apă și vin alb sunt așezate mai aproape de oaspeți decât cele pentru vin roșu pentru că sunt oferite, în mod tradițional, prima dată. Paharul cu apă ar trebui umplut înainte să se așeze oaspeții.
5. FĂ O LISTĂ cu toate ingredientele, organizându-le în trei categorii: cele pe care le ai deja, cele care pot fi cumpărate în avans și cele care ar trebui cumpărate mai aproape de data evenimentului (fructe și legume proaspete, pâine și pește).
6. Cele mai bune aperitive servesc la stimularea apetitului oaspeților – nu la săturarea lor. Gândește-te la legume și sosuri, nuci și brânzeturi slabe.
7. Alege de la trei la cinci feluri de brânză sau până la șapte pentru un grup mai mare. Planifică aproximativ 100 g brânză (total) pentru fiecare oaspete. Selecțiile ar trebui să includă diferite vechimi, texturi și tipuri de lapte. Garniturile scot în evidență calitățile brânzei: gemuri, paste de fructe, nuci, măsline, murături, biscuiți, crostini, lipii sau chiar șuncă.
8. Cu doar șase sticle de alcool de bază și câteva mixere, poți prepara numeroase cocktailuri clasice, alături de propriile băuturi originale. Dar să nu-ți lipsească vinul – alb și roșu, sau câteva sticle de bere. Votca e folosită la cocktailurile Gimlet, Screwdriver, Bloody Mary, Moscow Mule și Martini. Ginul e alegerea tradițională pentru Martini. Tequila se folosește la Margarita, Sunrise și Paloma – dar poate fi băută și direct, preferabil însoțită de lămâie verde și sare. Romul negru intră în componența Hurricane, Mai Tai, Dark și Stormy; romul alb e alegerea clasică pentru Daiquiri și Mojito. Whisky-ul e pentru savurat și amestecat în Manhattan, Old-fashioned, Julep, Sour, Sazerac și punciuri cu lapte. Aperitivele – în special vermutul, Aperol, Campari și St. Germain – sunt folosite și ca ingrediente pentru cocktailurile Martini și Negroni.
Nu uita de GARNITURI: lămâi, lămâi verzi și alte citrice sunt cele mai utilizate. Merită să ai la îndemână și măsline, cepe de cocktail, murături (castraveți, fasole verde, bame) și alte bunătăți sărate.
9. Pentru a da nuanțe pastelate cuburilor de gheață pentru cocktailuri, colorează apa cu diferite băuturi, precum Aperol, Campari sau Limoncello, înainte de congelare.
10. Pentru băuturi cu dublă calitate, prepară punciuri nealcoolice de care se pot bucura toți, punând alături o sticlă sau două de băutură alcoolică pentru ca oricare dintre oaspeți să își poată pune în propria băutură.
Manualul Marthei: cum să faci (aproape) totul este o compilație a miilor de sfaturi la care Martha Stewart a lucrat timp de trei decenii, despre cum să-ți îndeplinești sarcinile zilnice într-un mod practic, plăcut și eficient și totul într-o formă ușor de urmărit și de realizat.