Pe o mică întindere a râului Vâlsan trăiește unul dintre cei mai rari pești din Europa și, probabil, din lume. Asprete, în vârstă de 65 de milioane de ani, a fost descoperit pentru prima dată de un student la biologie în 1956 și, de zeci de ani, a supraviețuit la un pas de dispariție.
Asprete, care poartă denumirea științifică Romanichthys Valsanicola este un mic pește nocturn, ce se ascunde sub stânci, și are un viitor incert, confruntându-se cu nenumărate amenințări. Estimările oficiale numără, în prezent, populația de astfel de pești, la aproximativ 10-15 exemplare, despre care se crede că supraviețuiesc pe o porțiune de 1 km, în albia puțin adâncă și stâncoasă a Valsanului. La începutul anului 2000, în aceeași zonă trăiau aproximativ 200 de exemplare.
12 dintre cele 15 exemplare au fost descoperite recent, la sfârșitul lunii octombrie, de către Andrei Togor, un biolog în vârstă de 31 de ani. “A avea un Asprete în fața ochilor noștri a fost fantastic”, a spus el pentru BBC. „Este una dintre cele mai mari recompense pe care le poate obține un biolog de teren”.
Asprete este o așa-numită fosilă vie, ceea ce înseamnă că a supraviețuit milioane de ani în mare parte fără să sufere transformări. Dar doar șase decenii de activitate umană i-au afectat grav habitatul și populația. Impactul major asupra speciei a survenit prin ridicarea seriei de baraje hidroelectrice, construite pe rețeaua de râuri montane sub regimul comunist al României la sfârșitul anilor 1960. Până atunci, se presupune că habitatul Aspretelui se întindea pe o distanță de 30 km pe râul Valsan, precum și în două râuri paralele: Arges și Râul Doamnei.
“A dispărut din Raul Doamnei pentru că nu mai era apă. Timp de un an albia a fost aproape uscată”, spune Andrei Togor. “Planului comunist nu-i păsa de această specie endemică. Acest pește este atât de rar din cauza oamenilor.”
În primăvară, cunoscutul alpinist și activist de mediu Alex Găvan a decis să-și folosească profilul public pentru a sensibiliza opinia publică în privința iminentei dispariții a Aspretelui. Împreună cu biologul Nicolae Crăciun și alți câțiva, Găvan a elaborat un plan de acțiune pentru salvarea peștilor preistorici.
Asprete este inclus pe lista speciilor pe cale de dispariție prin Convenția de la Berna privind viața sălbatică și habitatele naturale europene. Mediul său este protejat prin lege ca sit Natura 2000 al UE și ca parte a rezervației naturale Valea Vâlsan.
Planul de acțiune pentru salvarea Aspretelui include restaurarea ecologică a bazinului râului Valsan, servicii de pază, creșterea gradului de conștientizare locală – și, în cele din urmă, un centru de conservare pe malul râului, care va avea ca scop dublarea populației de pești preistorici în captivitate. „A avea un Asprete în captivitate ar putea fi o rezervă, dacă ar avea loc o catastrofă pe râu”, spune Nicolae Crăciun, adăugând că ar putea repopula râurile Argeș și Raul Doamnei.
Alex Gavan spune că planul de acțiune va necesita finanțare de milioane de euro și îl consideră extrem de semnificativ. „Va fi foaia de parcurs pentru salvarea Aspretelui”.