Urziceniul a intrat în Scenariul Roșu, potrivit Hotărârii nr.88 a Comitetului pentru Situații de Urgență Ialomița, adoptată la începutul acestui weekend. Potrivit datelor autorităților județene, la nivel de rată incidentă cumulată a cazurilor de Covid înregistrate în ultimele 14 zile, Urziceniul este cea mai afectată așezare urbană ialomițeană, cu 3,23 cazuri de infectare la mia de locuitori. La nivel județean, Urziceniul se află pe locul 2 în topul imbolnăvirilor, fiind depășit doar de comuna Roșiori, care înregistrează 3,65 cazuri la mia de locuitori.
Ca o ironie, știute fiind demersurile primarului municipiului Urziceni, din urmă cu câteva luni, de a obține instituirea carantinei în comuna învecinată, Bărbulești, în prezent rată incidentă cumulată a cazurilor de Covid în localitatea cu populație majoritar de etnie romă este de doar 0,13 cazuri la mia de locuitori.
Primăria marchează momentul cu… o postare pe Facebook
Intrarea Urziceniului în Scenariul Roșu a trecut aproape neobservată în plan local, singurul document oficial emis de Primărie fiind o adresă cu conținut vag, înaintată către unitățile de învățământ, prin care acestea sunt informate asupra înregistrării pragului critic al ratei incidente de 3,23 cazuri la mia de locuitori. Documentul, în care instituțiile școlare sunt ”rugate” sa respecte prevederile Hotărârii de Guvern nr. 856 din 14 octombrie 2020 și dispozițiile Hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență Ialomița nr. 78 din 16 octombrie, a fost postat pe pagina de Facebook, cititorii fiind îndrumați să citească cu atenție regulile destul de încâlcite ale normativelor și cam atât…
Ce înseamnă de fapt Scenariu Roșu la Urziceni
Conform hotărârii de Guvern nr. 856 din 14 octombrie 2020, Scenariul Roșu se traduce la Urziceni, printr-o serie de restricții impuse la nivelul vieții social – economice de zi cu zi.
În primul rând trebuie spus că, la nivelul învățământului, elevii intră clar în pregătire pentru desfășurarea cursurilor în sistem online, o decizie expresă în acest sens urmând, totuși, să fie luată de către Inspectoratul Școlar Județean. Potrivit HG 856, activitatea în creșe, grădinițe și afterschool-uri este permisă numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, urmând ca, în eventualitatea apariției a 3 cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților să se instituie măsura închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile.
Scenariul Roșu suspendă, în paralel, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în următoarele domenii: activități în piscine, locuri de joacă și săli de jocuri iar activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă în perioada depășirii incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, devine obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, administratorii sau proprietarii spațiilor în cauză urmând să afișeze la loc vizibil informații privind purtării măștii de protecție în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean pentru situații de urgență.
La nivel cultural – recreativ, depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori atrage interzicerea organizării și desfășurărea activității în cadrul cinematografelor și instituțiilor de spectacole, în mod similar fiind afectată și relația cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, cu precizarea că activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
2020 este anul în care, în Urziceni, ca și în alte localități afectate de scenariul roșu, terasele vor rămâne deschise în această iarnă, prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice fiind permise doar în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
De asemenea, cateringul nu va fi influențat de Scenariul Roșu, normativele permițând prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile agenților economici aflați sub acțiunea restricțiilor anterior amintite.