Municipiul Urziceni se află de luni în pragul scenariului roșu al stării de alertă. Numărul zilnic al îmbolnăvirilor raportate în urma testărilor crește cu rapiditate. Pe 1 octombrie, Prefectura Ialomița raporta 55 de infectări SARS-COV-2 în Urziceni, pentru ca două zile mai târziu numărul acestora să se ridice la 77. Astăzi, Instituția Prefectului Ialomița a raportat nu mai puțin de 85 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Teoretic, Urziceniul se află în pragul scenariului roșu al stării de alertă, cu un indice de infectare de 5,17 la mia de locuitori, însă raportarea se face la o populație statistică de 16.445 de persoane, care nu mai corespunde de ani buni realității. În realitate, populația municipiului s-a diminuat în ultimul deceniu cu cel puțin 25%, cu precădere din pricina exodului populației tinere și mature către țările din Uniunea Europeană cu o piață a muncii ofertantă, fapt care, în contextul pandemic actual, este de natură a mări indicele statistic de infectare.
3 decese la Spitalul Urziceni și penurie de teste în farmaciile municipale
Noul val pandemic anunță că va afecta în mod substanțial și comunitatea locală din Urziceni.
În ultimele 48 de ore, la Spitalul Municipal, acolo unde sunt internați 25 de bolnavi Covid, au fost înregistrate cel puțin 3 decese ale unor pacienți infectați cu coronavirus, doi domiciliați în Urziceni și unul în comuna Moldoveni, alarmant fiind faptul că vârsta acestora nu era una înaintată. Mai mult decât atât, pacientul decedat din Moldoveni era un tânăr în vârstă de 19 ani, supraponderal dar care, potrivit surselor medicale, nu declarase că suferă de alte afecțiuni cronice.
Decesele, ajunse de notorietate în plan local cu ajutorul rețelelor de socializare, au contribuit la conturarea unei stări de panică publică, asemănătoare celei de la începutul pandemiei, din urmă cu 1 an și jumătate.
De acestă dată, însă, primele stocuri de produse epuizate nu au fost topurile de hârtie igienică sau baxurile de ulei, făină și spirt din magazinele alimentare, ci testele rapide Covid din farmacii. Luni, la orele prânzului, toate farmaciile de pe Calea București ofereau celor interesați de testele rapide același răspuns: ”Nu mai avem și, oricum, când aducem, stocurile se epuizează în câteva ore”…
Ialomița, județul celor 4 paturi ATI…
30,5% cu o doză, 23,20% cu ambele doze și 0,66% cu doza a treia, acestea sunt cifrele vaccinării în județul Ialomița, în condițiile în care, după relaxarea din acest an, și gradul de testare a scăzut. Astfel, în perioada 24-30 septembrie, în Ialomița s-au efectuat 3.468 teste din care 759 pozitive și 2.709 negative. Prin metoda RT-PCR au fost testate 259 de persoane și prin metoda antigen alte 500.
Mai grav este faptul că, în Ialomița, există o singură secție care poate trata bolnavii grav de COVID-19 și aceea este secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia unde își desfășoară activitatea doar doi medici specialiști ATI, alocați unui număr total de 8 paturi, dintre care doar 4 sunt pentru ATI.
„Avem 8 paturi la Slobozia dintre care 4 sunt pe ATI și alte 4 pentru terapie intermediară. La Fetești avem 4 paturi pe terapie intermediară (…) Slobozia se bazează doar pe 4 paturi la ATI, cu posibilitatea de mărire a acestora, până la 12 paturi. Și la Fetești pot fi suplimentate până la 10, cu condiția să fie repartizați și medici ATI-iști de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în caz contrar nu pot fi asigurate gărzile”, a declarat subprefectul Tonița Manea în cadrul unei conferințe de presă.
SJU Slobozia are disponibile un total de 22 de paturi pentru cazurile ușoare și moderate de COVID-19.
De la începutul pandemiei și până la sfârșitul lunii septembrie 2021, 472 de persoane cu domiciliul în județul Ialomița au decedat din cauza infectării cu virusul COVIS-19.