De la Cernobîl, din 1986, nu a mai existat o îngrijorare atât de mare
Ultima criză nucleară din Ucraina a fost incidentul nuclear de la Cernobîl din 1986, când un reactor din epoca sovietică a explodat.
Miercuri, oficialii ucrainieni, au vrut să vadă cât de pregătită ar fi regiunea în cazul celui mai rău scenariu. Ucraina spune că situația de la centrală „se apropie de starea critică”.
Forțele rusești au ocupat centrala, cea mai mare din Europa, de la începutul lunii martie. În ultimele două săptămâni au avut loc bombardamente intense asupra și în jurul uzinei, iar părțile s-au acuzat reciproc.
NATO consideră că situația actuală a centralei reprezintă o amenințare gravă
NATO este cea mai recentă organizație internațională care a cerut ca inspectorii Națiunilor Unite să fie lăsați să intre în centrala electrică din Zaporizhzhia, susținând că confiscarea acesteia reprezintă o amenințare gravă pentru Ucraina și țările vecine.
Oficialii spun că centrala ar putea fi lipsită de energie electrică în timp ce Moscova încearcă să redirecționeze energia electrică către Crimeea, pe care a anexat-o în urmă cu opt ani.
Incapabilă să îi forțeze pe ruși să plece de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, țara încearcă în schimb să se pregătească pentru ce e mai rău, dacă se va întâmpla.