Se spune ca meseria de parinte este cea mai grea din lume, insa trebuie sa recunoastem ca este si cea mai frumoasa. Atunci cand suntem parinti trebuie sa fim mai atenti la lucrurile pe care le facem sau pe care le spunem pentru ca acestea ne pot afecta copii atunci cand cresc.
In acest articol va prezentam o serie de greseli pe care parintii le fac in mod inconstient dar care sunt extrem de daunatoare pentru copii.
1. Luam decizii in locul lor
Daca ii acordam copilului nostru privilegiul de a lua decizii acest lucru poate fi crucial pentru confortul lui psihologic. Daca simte ca nu are control asupra vietii lui poate suferi de stres și anxietate atunci cand creste. Incercați-i să-i încurajați să ia propriile decizii și să fii acolo pentru el atunci cand are nevoie.
2. Criticarea și compararea
Faptul că ești prea critic poate afecta serios stima de sine a copilului tău și poate duce la o situație în care nu vor putea să-și celebreze prorpiile realizările. Experții parentali cred că frazele care încep cu „De ce ești așa …” sau „De ce nu poți fi mai asemănător cu …” pot dăuna confortului psihologic al copilului tău într-un mod în care ar putea avea nevoie de mult timp pentru a se recupera .- Advertisement –
3. Nu ii lasam să facă propriile lor greșeli
Învățăm o mulțime de lecții de viață, făcând propriile noastre greșeli. Când încercăm să ne protejăm copiii de acele greșeli, le luam oportunitatea de a face față consecințelor alegerilor și acțiunilor lor. Așa că, data viitoare când copilul greseste ceva incercati sa il lasati sa invete ceva din acele greseli.
4.Vorbim prea mult si ascultam prea putin
Când vine vorba de parenting, ascultarea este una dintre cele mai importante abilități pe care le poate avea un părinte. A fi un ascultător bun pentru copilul tău este un semn de dragoste și sprijin. Puneți întrebări care încep cu „ce” sau „cum” în loc de „de ce”, pentru a-i încuraja să vă spună mai multe despre problema lor și împreună veți reuși să găsiți o soluție.
5. Incercam sa ii ferim de responsabilitati
Unii părinți cred că copilăria ar trebui să fie distractivă si copii nu ar trebui sa aiba responsabilitati. În realitate, încurajarea copiilor să facă treburile corespunzătoare vârstei îi va ajuta să devină adulți responsabili, potrivit specialiștilor în psihologie .- Advertisement –
6. Închide ochii la problemele de învățare
Notele slabe și problemele cu comportamentul la școală nu inseamna întotdeauna ca copilul tău este leneș sau nemotivat. Sunt unele probleme care trebuie dicutate cu cel mic pentru a intelege unde greseste si de ce nu este bine sa faca anumite lucruri.
7. Așteptând perfecțiunea
Este destul de normal ca parintii sa aiba asteptari de la copiii lor, dar așteptările prea mari pot cauza probleme, spun specialiștii . În primul rând, trebuie să ne dăm seama că copiii noștri nu pot face totul la perfectie. În al doilea rând, în loc să-i împingem să fie întotdeauna mai buni decât alții, ar trebui să ne concentrăm pe realizările lor și să îi ajutăm să-și îmbunătățească abilitățile.
8. Compensarea pentru celălalt părinte
Unii părinți fac pe polițistul bun si polițistului rău și încearcă să fie mai moale sau mai stric pentru a compensa partenerul. În realitate, această abordare poate provoca și mai multe probleme. În acest fel, tu și partenerul dvs. vă compromiteți unul pe altul, în loc să vă încurajați copilul să încerce să ajungă la un acord cu ambii părinți.
9. Faci lucruri pentru copilul tau pe care le poate face si singur
Trebuie sa incetam sa mai facem lucruri pe care copii nostri le pot face singuri. Astfel ii responsabilizam si crestem niste copii independenti care se pot descurca de minune in orice situatie.