După lupte seculare, care au durat mai bine de jumătate de an, Rosal Urziceni a primit, în sfârșit, o sancțiune din partea Gărzii de Mediu Ialomița pentru crima ecologică din zona municipiului și a comunei Manasia. Instituția s-a ”lăsat convinsă” de veridicitatea fotografiilor și filmărilor realizate de reporterii Barikada.ro după ce presa locală a amplificat semnalele privind atentatul la sănătatea publică și a mediului înconjurător.
Rosal Urziceni a fost sancționat la începutul acestei săptămâni, conform comisarului șef al Gărzii de Mediu Ialomița, Simona Dogaru, cu o amendă de 100.000 lei pentru neregulile constatate în desfășurarea activității, în mod ciudat, la doar câteva săptămâni după ce aceeași șefă a gardienilor de mediu din Ialomița își justifica, în fața reporterilor ziarului ”Independent”, lipsa de reacție față de operatorul de salubritate, printr-un enunț magistral: ”Nu putem lua în calcul doar niște fotografii… E nevoie de probe mai consistente!”
Clipul care pare să o fi convins-o pe Simona Dogaru a fost realizat la mai bine de 4 luni după ce subordonații săi au așezat batista pe țambal, trecând cu vederea, la Urziceni, complicitatea dintre administrația locală și operatorul de salubritate întru continua alterare a mediului. După cum arătam în octombrie 2017, Primăria și Rosalul se completau în activitatea lor ilicită raportat la normativele de mediu, croind și apoi îngropând la periferii halde insalubre, cu pericol de impurificare a apelor subterane şi de suprafaţă, degajând mirosuri neplăcute, favorizând menţinerea şi înmulţirea unor focare generatoare de boli pentru oameni şi animale, afectând confortul şi estetica urbană.
În octombrie 2017 arătam cum, periodic, lângă Stadionul Urziceni, pe teritoriul administrativ al comunei Manasia, se depozitează deșeuri de către mașinile ce aparțin Rosal SA, ulterior gunoaiele fiind împinse cu vola Primăriei în albia lacului Draga, acolo existând de ani buni un depozit ilegal de reziduuri, clădit prin grija administrației locale și a operatorului de salubritate, de aproximativ 150 metri cubi de deșeuri. În același material prezentam și situația din zona Străzii Arcului, de-a lungul canalului ce se constituie în parte a rețelei de apărare împotriva inundațiilor, perimetru în care au fost identificate și fotografiate în mod repetat mașini de gunoi ale Rosal și tractoare aparținând compartimentului Spații verzi din Primăria Urziceni, utilajele depozitând acolo, pe o suprafață de aproximativ 7 hectare, deșeuri provenind din demolări și deșeuri vegetale. Mai mult decât atât, ilegalitatea fiind frapantă și flagrantă, am considerat mai mult decât relevante răspunsurile pe care tractoriștii și buldozeristul ce transpirau încălcând legea printre mormanele de gunoaie de pe strada Arcului ni le-au oferit atunci când am încercat să-i chestionăm asupra activității lor: ridicări din umeri, ”așa avem dispoziție de la Primărie” sau așa ”ne-a zis domnu’ Sava și domnu’ Cristea (n.r – ex-administrator public al municipiului )”.
În ciuda semnalelor noastre, inspectorii Gărzii de Mediu au făcut ce au știut mai bine: au venit, au văzut, au tăcut, au trasat dispoziții și termene de conformare și au plecat fără să sancționeze pe nimeni. În urma lor Primăria și-a triplat numărul indicatoarelor cu rol de avertizare împotriva depozitării necontrolate a deșeurilor (sic!), a îngropat mai bine tonele de deșeuri de pe strada Arcului iar Rosalul a început să mute gunoaiele, de la ghenele de gunoi municipale, mai cu fereală, în bălțile de la marginea Urziceniului, continuând să violeze ostentativ normativele penale și cele de mediu.
Dubios, de la începutul acestui an, fiecare semnal publicistic privind continua poluare a lacului Draga de către operatorul de salubritate a avut, ca și consecință, câte o descindere a inspectorilor de mediu, în birourile Primăriei Manasia, controalele fiind urmate în primă fază de avertismente și apoi chiar de amenzi aplicate… administrației comunale. S-a ajuns chiar la situația hilară ca Primăria Manasia să adune săptămânal, pentru a nu mai fi amendată de Garda de Mediu, gunoaiele descărcate de mașinile Rosal în lacul Draga de pe platforme amenajate cu buldozerele Primăriei Urziceni… Ca într-un teatru al absurdului, inspectorii Gărzii de Mediu au refuzat, cu obstinație, să deranjeze în vreun fel activitatea Rosalului, penalizând în schimb Primăria Manasia ori de câte ori în balta Draga mai apărea câte un morman de gunoi. Ultima ”ispravă” a comisarilor de mediu a fost comisă, de exemplu, pe data de 3 aprilie 2018, când oficialii au amendat Primăria Manasia cu 15000 de lei pentru ”depozitări necontrolate de deșeuri menajere” în ciuda faptului că Primăria Manasia a dovedit că a informat atât Primăria Urziceni, cât și conducerea ROSAL cu privire la situația din teren: ”în condițiile în care dvs ați depozitat deșeuri biodegradabile și de ambalaje în zona amintită am fost obligați de Garda de Mediu să salubrizăm zona. Operațiunea a indus costuri suportate de locuitorii comunei Manasia, dvs realizând prin încălcarea legii profituri considerabile, ceea ce este nu numai imoral, ci și ilegal!» se arată într-o adresă către ROSAL a Primăriei Manasia.
Revenind la prezent, rămâne de văzut dacă sancțiunea de 100.000 de lei aplicată Rosalului de Garda de Mediu va fi menținută de instanța la care cu siguranță va fi atacată și dacă onor comisarii de mediu vor reacționa și pe viitor cu aceeași tardivitate la semnalele privind degradarea mediului, la Urziceni, chiar de către cei care ar trebui să aibe în grijă prezervarea acestuia.
(click pe fotografii pentru a le vizualiza la rezoluție ridicată)
[…] mai 2018, după o campanie de presă deranjantă, Garda de Mediu a amendat Rosal pentru că a depozitat deșeuri pe teritoriul comunei Manasia. Pe malul lacului Draga. La primăria […]