Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS, partid fondat de președinta Maia Sandu, potrivit Radio Chișinău.
Proiectul propune modificarea Codului Audiovizualului pentru a permite Televiziunii Naționale să emită pe un canal dedicat vorbitorilor de limbă rusă, cu un conținut informațional corect, în contextul în care spațiul mediatic în limba rusă este dominat de surse care răspândesc dezinformare și propagandă, a declarat deputatul Eugen Sinchevici, într-o conferință de presă.
„În Moldova nu lipește comunicarea în limba rusă. Dimpotrivă, este foarte multă, doar că din păcate deseori vine din surse neoficiale și din surse obscure, care manipulează și mint oamenii.
Multe dintre sursele de informare în limba rusă au o agendă clară de subminare a statului Republica Moldova, de a dăuna în fapt societății noastre. Multe din ele sunt controlate și au agenda unui stat agresor”, a spus deputatul PAS.
De asemenea, Sinchevici afirmă că vorbitorii de rusă din țară primesc în mare parte informații false, aducând exemplul locuitorilor din regiunea Găgăuză, care cred că donatorul principal pentru regiune este Federația Rusă, în realitate, însă, Uniunea Europeană a construit școli, spitale și drumuri, dar oamenii nu cunosc despre aceste lucruri.
„Din păcate, mulți din ei sunt nevoiți să urmărească canalele care răspândesc falsuri și minciuni. Încercați să întrebați zeci de cetățeni din UTAG Găgăuzia, cine este cel mai mare donator pentru această regiune și o să fiți surprinși că majoritatea cred că Rusia cel mai mulți bani a donat pentru Găgăuzia.
Sau în perioada referendumului, în rândul vorbitorilor de rusă circula falsul că, dacă opțiunea europeană trece, Republica Moldova în următoare zi va fi implicată în război”, a mai spus Eugen Sinchevici.
Inițiatorii proiectului cred că un post național în limba rusă ar putea consolida și coeziunea socială în Republica Moldova.
Franța sprijină Republica Moldova în combaterea dezinformării
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, au semnat la Paris un parteneriat strategic pentru combaterea dezinformării, liderul francez denunțând „încercările tot mai dezinhibate ale Rusiei de destabilizare” contra Chișinăului.
„Am decis să ne consolidăm din nou cooperarea pentru a crește rezistența Moldovei în fața ingerințelor străine”, a afirmat președintele Franței, Emmanuel Macron.
,,Ne angajăm să ne unim forțele în lupta împotriva dezinformării, deoarece, în lumea de astăzi, adevărul este la fel de vital ca securitatea”, a spus președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.