O înregistrare video care a devenit virală pe rețele de socializare a fost analizată în detaliu de Human Rights Watch (HRW), o organizație internațională neguvernamentală care militează pentru drepturile omului. ONG-ul a precizat că a verificat înregistrările video din 10 și 11 octombrie care arată “multiple explozii aeriene de fosfor alb tras de artilerie deasupra portului din Gaza și a două localități rurale de-a lungul graniței dintre Israel și Liban”.
Fosforul alb este o substanță foarte combustibilă care produce căldură la aproximativ 800 de grade Celsius. De obicei, este folosit pentru a lumina țintele pe timp de noapte sau ca perdele de fum pentru a ascunde activitatea militară, dar atunci când este folosit ca armă, poate provoca arsuri grave care afectează zone adânci în țesuturi și oase și efecte pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi infecții, leziuni respiratorii, insuficiență de organe și contracții musculare care pot limita mobilitatea, notează Daily Beast.
Muniția cu fosfor alb, folosită și în trecut de Israel
Biroul pentru afaceri de dezarmare al Organizației Națiunilor Unite afirmă că fosforul alb intră sub incidența Protocolului III al Convenției privind armele convenționale, care definește dreptul internațional pentru utilizarea armelor incendiare.
Fosforul alb nu este interzis în mod categoric, dar utilizarea acestuia în zone civile dens populate – cum ar fi Gaza – poate constitui o încălcare a dreptului umanitar internațional, susține HRW.
Cu toate acestea, există cel puțin o excepție notabilă: armele incendiare lansate de la sol sunt guvernate de orientări mai puțin stricte decât cele lansate din aer, ceea ce oferă Israelului cel puțin o apărare pentru presupusa utilizare a fosforului alb de către artilerie.
Israelul a mai folosit această muniție contestată asupra Fâșiei Gaza. ONG-ul a constatat anterior că, între 2008 și 2009, armata israeliană a lansat proiectile cu fosfor alb în șase atacuri diferite. De asemenea, organizația a dezvăluit că zeci de civili au murit ca urmare a acestui fapt.
Folosită în “cazuri extreme, în circumstanțe foarte speciale”
Atacurile au atras critici din partea mai multor organizații internaționale, determinând armata israeliană să promită că va înceta să mai folosească aceste arme în zonele dens populate, cu excepția unor “cazuri extreme, în circumstanțe foarte speciale”.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a reluat cuvintele dure și a promis să elimine gruparea teroristă Hamas, spunând: “Îi vom șterge de pe fața pământului”.
Începând de joi, a șasea zi de lupte, cel puțin 1.537 de persoane au fost ucise în Gaza, inclusiv aproximativ 500 de copii, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Alte 6.612 persoane au fost rănite de loviturile aeriene israeliene.
Israelul a declarat că aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în timpul atacului militanților Hamas, iar peste 3.000 au fost rănite, potrivit Wall Street Journal.