Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoare ale proiectului social „Dăruiește Viață”, vor primi distincția „Person of the year – Romania” în cadrul galei E! People’s Choice Awards, care va fi difuzată de televiziunea E! Entertainment.
Gheorghiu și Uscatu s-au implicat cu campanii sociale pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate din România. Cele două s-au ocupat de campanii de strângeri de fonduri precum #NoiFacemUnSpital sau #ReușimÎmpreună.Publicitate
Este pentru prima dată în istoria televiziunii E! când se va acorda acest premiu.
Gala E! People’s Choice Awards pentru decernarea de premiilor este difuzată duminică spre luni, 15 noiembrie, începând cu imagini de pe covorul roșu de la 2 dimineața și continuând cu gala de la 4 dimineața.
De asemenea, între 1 și 23 octombrie, fanii au votat pentru categoria Romanian Social Media Star of 2020, titlu pentru care au concurat Alina Ceușan, Andra Gogan, Bianca Adam, Cristi Munteanu, Cristina Ich, Emil Rengle, Mimi și Vlad Munteanu. Câștigătorul va fi anunțat pe 9 noiembrie.
Oana Gheorgiu, despre proiectul Dăruiește Viață:
“Dincolo de rezultatul final al proiectului, Primul Spital de Copii construit exclusiv din donații, inițiativa #NoiFacemUnSpital a devenit un simbol al încrederii recâștigate în forțele proprii și în puterea pe care o avem atunci când ne unim pentru un vis comun.
Ne bucurăm tare mult să vedem că vestea despre acest proiect ajunge la tot mai mulți oameni, chiar și în afara țării și îi așteptăm pe cât mai mulți să ni se alăture pe www.daruiesteviata.ro.”
Carmen Uscatu, despre proiectul Dăruiește Viață:
“Dăruiește Viață schimbă sistemul de sănătate din România în beneficiul pacienților și al cadrelor medicale. Este misiunea pe care ne-am asumat-o încă de la început și un vis care este acum susținut de peste 350.000 de oameni și peste 4.000 de companii.
Ne onorează această încredere, dar aduce și o imensă responsabilitate. Credem însă că împreună putem transforma acest vis în realitate, iar spitalul care va fi dat în folosință în curând este dovada că se poate.”
Întrebare: Cum ați început acest proiect, „Dăruiește Viața”?
Oana Gh.: Am fondat Dăruiește Viață în 2012 din dorința de a da o șansă în plus bolnavilor de cancer din România, adulți și copii deopotrivă. Povestea noastră a început cu cazul unui adolescent de 17 ani pentru care ne-am luptat să plece la transplant în afara țării, pe vremea când România nu deconta o astfel de procedură. Ulterior, am investit în construcția de camere sterile la Timișoara și am decis să facem asta full time. Să încercăm prin proiectele noastre să schimbăm radical sistemul medical din România, în beneficiul pacienților, al familiilor lor și al cadrelor medicale. Inițiativa #NoiFacemUnSpital a pornit de la o realitate cruntă: la Spitalul Marie Curie, pe secția de onco-pediatrie, 30 de copii și mamele lor împart două toalete și un duș la capăt de hol. Am vrut să modernizăm această secție și să creăm grup sanitar în fiecare salon, dar infrastructura foarte veche a acestei clădiri nu permitea acest lucru. Am început apoi să construim un etaj pentru oncologie, dar nevoile sunt atât de mari, încât am extins proiectul. Astăzi reconstruim întreg Spitalul Marie Curie pentru a-l tranforma într-un adevărat campus medical așa cum vedem în Vestul Europei.
Întrebare: Care este secretul? Cum ați putea convinge atât de mulți oameni / companii să vă susțină cauza?
Carmen U.: Transparență, sinceritate și puțină nebunie, aș spune. Nebunie pentru că nimeni nu s-ar fi gândit acum câțiva ani că în țara lui ‘nu-se-poate’ chiar se poate construi un spital. Acum finalizăm prima clădire, care va fi funcțională la final de 2021 și strângem fonduri pentru a doua. Cred că oamenii și-au regăsit speranța în acest proiect, în forța lor de a face ceva ce contează, de a se uni în jurul unui vis comun. Sunt peste 350.000 de persoane fizice și peste 4.000 de companii care au investit în acest proiect. Apoi, ținem foarte mult la transparență și trasabilitatea investiției făcute – donatorii noștri știu în orice moment ce s-a întâmplat cu banii lor, cum au fost investiți, care a fost impactul implicării lor. În plus, suntem auditați de KPMG. Și mai cred că oamenii au empatizat cu sinceritatea și cu onestitatea – nu ne ascundem, nu spunem că avem de toate atunci când nu avem, nu încercăm să pitim sub preș lucrurile mai puțin plăcute.
Întrebare: Ce lucruri bune v-a adus 2020? Ce v-a învățat 2020 și ați dori să împărtășiți publicului?
Oana Gh.: Că avem o societate civilă foarte implicată și foarte activă, iar acest lucru s-a văzut în timpul stării de urgență când, se estimează, 1 din 3 spitale publice din România au fost dotate cu echipamente de protecție și echipamente medicale de către asociații și ONG-uri. Dăruiește Viață a achiziționat echipamente în valoare de aprox. 2 mil euro și a dotat peste 140 de unități medicale din 103 orașe. Tot în 2020 am învățat că se poate face un spital într-un timp record de doar două luni – ceea ce s-a întâmplat cu Spitalul Modular 1 Elias dedicat pacienților cu coronavirus. Am învățat că oamenii au o forță extraordinară atunci când se unesc și pot muta munții din loc.
Întrebare: În mod ideal, dacă ați avea toate resursele din lume, ce ați dori să faceți cu ele, care este cel mai important obiectiv?
Oana Gh.: Pe termen scurt, am demara lucrările și la cea de-a doua clădire a inițiativei #NoiFacemUnSpital pentru a ajunge mai repede la dezideratul nostru: Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă care să ofere îngrijire la standardele Europei de Vest. Pe termen lung, mi-ar plăcea să investim în oameni, în educarea lor continuă, în pregătirea lor pentru a-i respecta pe ceilalți și pentru a-și asuma responsabilitatea activităților lor, iar acest lucru se aplică nu doar în sistemul medical.
Întrebare: Ce înseamnă acest premiu pentru tine/voi? Cum vă simțiți în poziția câștigătoare, de persoane care au primit o recunoaștere onorifică a eforturilor și activității din partea E! PCAs?
Carmen U.: Auzim tot mai des că #NoiFacemUnSpital este un proiect de țară și într-adevăr este, pentru că a reușit să redea oamenilor încrederea în forțele proprii și în puterea de a face lucrurile diferit. Premiul acesta este în egală măsură și premiul lor, al fiecărei persoane care a pus o cărămidă la acest proiect, fie printr-o donație, fie printr-un simplu share. Particula „noi” din „NoiFacemUnSpital” despre asta este – despre puterea noastră, a oamenilor simpli de a ne încrede într-un vis și de a-l vedea realizat. Ne bucurăm totodată când vestea despre acest proiect depășește granițele țării, așa cum s-a întâmplat și cu Metallica – pentru că vrem ca lumea întreagă să știe că există o comunitate care chiar ridică un spital de la zero.
Întrebare: Cum putem ajuta noi, toți ceilalți oameni, această cauză?
Oana Gh.: Oamenii ne pot susține printr-o donație sau printr-un share care să ducă mai departe vestea despre acest proiect. Se poate dona pe daruiesteviata.ro, cu cardul sau prin PayPal, se pot achiziționa cadouri de pe Raftul de Fericire sau oamenii își pot face chiar propria campanie de fundraising, la secțiunea ”Campania ta”. De asemenea, se poate dona prin SMS la 8864 cu mesajul SPITAL. Iar companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit sau pe venit către asociație prin semnarea unui contract de sponsorizare direct pe site-ul nostru (durează maximum 3 minute).
Întrebare: Care sunt următorii pași pentru activitatea voastră, care sunt planurile voastre pentru 2021?
Carmen U.: În 2021, după jumătatea anului vom intra în perioada de teste cu prima clădire a Spitalului de Copii. Până atunci avem de finalizat interioarele și instalațiile, să recrutăm personal pentru Primul Departament de Radioterapie Copii din România, să le asigurăm trainingul în afara țării și să continuăm demersurile de strângere de fonduri pentru a doua clădire, cu noua campanie de fundraising pe care am lansat-o de curând.
Întrebare: Implicarea căror persoane cunoscute din plan național/internațional în acțiuni de susținere ale unor cauze sociale v-a impresionat / v-a atras atenția?
Oana Gh.: Din România, admir foarte mult implicarea Paulei Herlo și a lui Alex Dima în diferite cauze sociale, atât prin munca pe care o fac la ”România, te iubesc”, cât și în viața lor particulară. Au curajul să urmărească povești și cazuri la care ceilalți întorc privirea sau se simt stânjeniți să le abordeze și se întâmplă de multe ori ca munca lor să aibă un impact în legislație. De asemenea, eforturile pe care le fac cei de la Metallica prin All Within My Hands Foundations este un exemplu de cum repere internaționale se implică în cauze sociale.