O femeie în vârstă de 62 ani, din comuna Coșereni, confirmată ca fiind infectată cu coronavirus, a decedat ieri la Spitalul Județean Slobozia, instituție în care fusese transferată, după 4 zile de internare în Spitalul Municipal Urziceni.
În scriptele Grupului pentru Comunicare Strategică, femeia apare cu titulatura ”Deces 133” iar traseul internărilor este descris doar parțial. Potrivit GCS, femeia fusese internată la Spitalul Județean Slobozia, secția de Medicină Internă în data de 31 martie și transferată în ATI în data de 1aprilie. Tot pe 1 aprilie i-a fost făcut și testul pentru coronavirus, confirmarea infectării venind o zi mai târziu. Având un istoric medical încărcat și comorbiditati cu risc ridicat, diabet zaharat tip II, HTA și alte afecțiuni renale, femeia a decedat pe data de 3 aprilie, la doar o zi după confirmarea infecatării cu SARS-COV-2.
În fapt, pacienta sa fost adusă de ambulanță la Spitalul Municipal Urziceni în data de 26 martie, ora 2030, fiind internată pentru o noapte la etajul 1, pe secția de Interne. Pe 27 martie, bolnava a fost relocată la etajul 2 al Spitalului Municipal, în cadrul secției de Chirurgie, iar pe 31 martie a fost transferată la Slobozia, conform unor surse medicale din pricina necesității dializei, conform altora, administrative, din cauza înrăutățirii stării de sănătate.
30 de medici, asistente și infirmiere, testate COVID la Spitalul Urziceni
Ca urmare a confirmării analizelor în cazul femeii din Coșereni, vineri, întreg personalul medical care, pe durata internării în cadrul Spitalului Municipal Urziceni, a intrat în contact cu pacienta, a fost supus testării pentru determinarea potențialelor infectări cu SARS-COV-2.
De asemenea, duminică au fost testați membrii familiei decedatei din Coșereni, despre care nu se știe în mod precis dacă au efectuat deplasări în străinătate în perioada de început a manifestării pandemiei de coronavirus.
Cu adevărat îngrijorător și deloc de ignorat este faptul că, potrivit surselor, niciun cadru medical din serviciul de ambulanță nu a fost testat, în condițiile în care un echipaj al Substației de Ambulanță Urziceni a luat pacienta de acasă și a adus-o la Spitalul din Urziceni, iar alt echipaj a transferat-o la Slobozia, totul fără masuri suplimentare de protecție, pacienta nefiind considerată până la internarea în Spitalul Județean suspiciune COVID-19.
Cei 4 membri ai echipajelor de urgență, 2 ambulanțieri și 2 asistente, implicați în transportul pacientei, nu au fost izolați, au intrat în contact cu toți ceilalți angajații ai Substației de Ambulanță Urziceni pe timpul turelor de serviciu și doar li s-a pus în vedere să anunțe dacă apar simptome de boală. Cu alte cuvinte, în ipoteza nefericită în care s-ar contamina și ar fi asimptomatici… Dumnezeu cu mila…
Spitalul ”Sfântul Ioan”, posibila sursă a infecției
Autoritățile încearcă în prezent să aprecieze un cât mai plauzibil moment al infectării pacientei din Coșereni, decedate la Slobozia, una dintre variante fiind aceea a intrării în contact cu coronavirusul într-o instituție medicală din Capitală. Cu câteva zile înainte de a fi internată la Urziceni, femeia avea programată o endoscopie la Spitalul ”Sfântul Ioan” din București.
Pe 1 aprilie, după ce conducerea spitalului ”Sfântul Ioan”a decis să testeze toți pacienții care făceau dializă în secția de Nefrologie, iar unul dintre ei a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, secția de Nefrologie a spitalului a fost închisă iar 72 de cadre medicale au intrat în izolare.
Un număr de nouă cadre sanitare și medicale de la Spitalul „Sfântul Ioan” din București, cinci asistenţi, trei brancardieri şi un medic radiolog, au COVID-19 şi sunt de ieri în izolare la domiciliu. În acest moment se face anchetă epidemiologică în tot spitalul pentru a putea fi stabilite toate persoanele care au intrat în contact cu cei infectaţi.