Concluzia unui raport al Consiliului Concurenţei pentru perioada de după apariția crizei sanitare este că achiziționăm mai multe alimente şi la preţuri mai mari.
Cele mai mari scumpiri au fost la fructe și legume, iar cele mai mici la ouă. Producătorii și comercianţii dau însă asigurări că nu vor creşte prețurile la alimente în perioada sărbătorilor de iarnă.
Conform unui raport al Consiliului Concurenței, fructele și legumele s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 23 de procente, adică în medie cu un leu pe kilogram. Urmează uleiul, pâinea, carnea și făina. Sunt scumpiri apărute după începutul pandemiei, în perioada martie-iulie.
Vânzarea de alimente, în creștere cu 14%
Scumpirile au venit pe fondul vânzărilor de alimente în creștere cu 14%. Românii sunt cetățenii Uniunii Europene care cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare. O treime din buget. De două ori mai mult decât media europeană, arată datele Consiliului Concurenței.
Comercianții și producătorii susțin însă că nu vor crește prețurile în perioada sărbătorilor de iarnă.
Scumpirile la unele produse au șubrezit bugetul românilor. Conform unui studiu, aceștia se consideră printre cetățenii Uniunii Europene cu veniturile cele mai afectate de pandemie.