Pretextând faptul că ”situația privind gazele naturale este foarte complicată”, Igor Dodon pur și simplu le-a ordonat, zilele trecute, președintelui Maia Sandu și autorităților decizionale din Republica Moldova, să ”să se urce în avion și să zboare urgent la Moscova pentru a ajunge la un acord în acest sens”. Dodon acuză faptul că Maia Sandu a refuzat să participe la ședința Consiliului șefilor de state al CSI, de la Minsk, și se întreabă, într-o postare pe facebook cu o retorică obraznică, ”de ce președintele nu dorește să meargă la Minsk, unde ar mai fi putut să se întâlnească cu Putin și să discute despre gaze?”.
”Apucați-vă repejor de rezolvat criza gazelor și electricității, rezolvați și alte crize pe care le-ați provocat, inclusiv pe piața petrolieră și agricolă, nu umblați cu nasul pe sus și nu așteptați cadouri de la parteneri. Apucați-vă de treabă, pentru că fiecare zi ratată apropie țara de colaps energetic și cufundă lumea în sărăcie, iar voi vă apropiați de marginea prăpastiei politice în care o să vă arunce societatea. Vremurile bune s-au terminat înainte de a se începe”, își anunță vuvuzeaua Kremlinului, Igor Dodon, urmăritorii, confirmând practic opinia analiștilor, conform cărora Moldova se confruntă în acest moment cu un șantaj energetic al Kremlinului, pus în scenă pentru a determina conducerea pro-europeană să ”pupe inelul țarului suprem”.
”Nu există negocieri privind preșul gazului, ci șantaj…”
Recent, expertul în energie, Serghei Tofilat, a comentat situația din aprovizionarea cu gaze naturale a Moldovei. Declarația a fost făcută în cadrul programului „Cutia neagră” de pe TV8.
„Orice expert în energie înțelege că deciziile nu se iau în Gazprom, ci în Kremlin. Acum culegem beneficiile guvernelor anterioare care nu au oferit măsuri adecvate în domeniul independenței energetice a Moldovei. Astfel, rămânem dependenți de singura sursă a furnizorului de gaze, inclusiv pentru producția de energie electrică ”, a spus Tofilat.
„De fapt, acestea nu sunt negocieri, ci șantaj. Dacă ne uităm la prețurile oferite de Gazprom pentru luna octombrie, putem vedea că acestea diferă de cele indicate inițial în contract. Gazprom a profitat de dependența noastră și ne-a schimbat la prețuri spot, care sunt de 5 ori mai mari, pentru a propune condiții politice ”, a menționat expertul.
“Poate că acest lucru se datorează proiectului de memorandum prezentat de Gazprom anul trecut, potrivit căruia MoldovaGaz este eliminată din procesul decizional”, a sugerat Tofilat.
„Acum„ Gazprom ”insistă asupra transferării datoriei pentru gaz de la„ MoldovaGas ”la bugetul de stat, precum și asupra continuării aprovizionării cu gaze către Transnistria prin„ MoldovaGas ”, a rezumat Serghei Tofilat.
Dodon renunță și la mandatul de deputat.
Igor Dodon a anunțat în această dimineață că renunță la mandatul de deputat. Declarația a fost făcută pe 18 octombrie, într-o conferință de presă. Acesta va prelua conducerea „Uniunii de afaceri moldo-rusă”, care a fost înregistrată la Chișinău în luna iunie.
„Astăzi am avut ședința Executivului politic al PSRM. Vreau să vă anunț: am luat decizia ca la Congresul PSRM să fie introduse modificări în statutul partidului, pentru ca partidul să fie condus de un organ colegial. Dacă se va vota, peste două luni, nu va exista funcția de președinte al PSRM, va fi organ Executiv, care va alege un secretar. Am propus să fie 5 membri al organului Executiv. Colegii mi-au propus să fiu președinte de onoare al PSRM, vom vedea. Nu plec din partid, rămân în echipă, pentru a asigura revenirea PSRM la guvernare”, a anunțat Dodon.
Vor fi introduse modificări și în programul partidului, cu accent pe „interesele naționale și ale poporului”. Deciziile urmează a fi aprobate în data de 18 decembrie, când se va desfășura Congresul Partidului Socialiștilor.
„Nu vom pune accent pe interesul geopolitic, dar pe mesaje ce țin de interesul național: păstrarea tradițiilor și interesului național”, a menționat Dodon.
A treia decizie anunțată de Dodon este că renunță la funcția de deputat în Parlament.
„Am acceptat propunerea care mi s-a făcut, să conduc noua organizație – „Uniunea de afaceri moldo-rusă”, care a fost înregistrată în luna iunie la Chișinău. Fondator al acestei organizații, din partea Federației Ruse, este Asociația Oamenilor de Afaceri „Delovaya Rossia”, care are 7000 de membri și cifra de afaceri – peste 40 miliarde de dolari și cu peste 3 mln de angajați in diferite sectoare”, a menționat Dodon.
Igor Dodon a precizat că misiunea sa va consta în atragerea investițiilor din Rusia, aprofundarea relațiilor economice între Moldova și Rusia și acordarea de ajutor antreprenorilor care caută parteneri în Rusia.
Uniunea de afaceri moldo-rusă” (UAMR) a fost înființat de către „Delovaya Rossiya” și Fundația EURO-ASIA-Moldova pentru dezvoltarea economiei Moldovei.