Metoda ingenioasă folosită de un candidat pentru a frauda un concurs de directori de școală a fost dezvăluită de procurorii DNA. Anchetatorii susțin că acesta împreună cu șefa comisiei de evaluare ar fi folosit un solvent chimic pentru a șterge răspunsurile greșite și a le completa cu cele corecte. Mai exact, nota 5 obținută la examen să fie astfel transformată în nota 7.
Procurorii DNA Oradea au trimis în judecată dosarul privind frauda unui concurs pentru directori de școli. Aceștia prezintă judecătorilor metoda prin care lucrarea de 5 a unui profesor ar fi fost modificată pentru ca acesta să primească nota 7, adică cea de trecere. Ei au folosit un pix special și niște substanțe chimice.
Inculpata Țigan Mioara a procedat la falsificarea, în modalitatea indicată mai sus, a lucrării inculpatului Cuc Ioan Sorin, astfel încât acesta să primească nota minimă necesară pentru a nu fi eliminat din concurs, respectiv nota 7, susțin procurorii DNA.
Tot planul de fraudare a concursului a fost pus în practică pentru postul de director de la Școala Gimnazială Avram Iancu din Oradea. Profesorul Sorin Cuc și șefa comisiei de concurs Mioara Țigan au reușit să schimbe rezultatele lucrării de 5 a profesorului.
S-a constatat faptul că între inculpații Țigan Mioara și Cuc Ioan Sorin au existat mai multe convorbiri telefonice, (…) aspecte de natură a releva existența unor comunicări destul de frecvente între un candidat și președintele comisiei de evaluare a lucrărilor, tocmai în perioada derulării probei scrise a concursului și a soluționării contestațiilor, mai spun anchetatorii.
Ceilalți candidați pentru postul de director s-au constituit parte civilă în acest proces și vor daune de un milion de euro.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 15 octombrie – 08 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind inculpatul Cuc Ioan Sorin.
Cu ocazia susținerii probei scrise (grilă), inculpatul Cuc Ioan Sorin nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului. În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de șapte întrebări) cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00.
Acest demers, pe care inculpatul Cuc Ioan Sorin l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv.
Ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin.
Dosarul a fost deschis la plângerea fostei directoare a aceleiași școli, Gheorghina Bîrlădeanu, care a reclamat la DNA că, în urma unei contestații, Ioan Sorin Cuc ar fi obținut nemeritat nota 7 la proba scrisă, în timp ce nota sa inițială era 5,60. Aceasta a acuzat că profesorul a folosit cerneală „simpatică”, care a dispărut de pe foaia de examen după un anumit timp, iar lucrarea sa ar fi fost refăcută de Mioara Țigan, pe-atunci șefa Casei Corpului Didactic Bihor și președinta comisiei de evaluare a concursului.