Nu a fost pentru prima dată când Ciolacu i-a atacat pe bolnavi. De această dată, chiar în prezența cadrelor medicale de la Institutul Fundeni, unde se tratează bolnavii de cancer, premierul a spus că nu e de acord să încurajeze ca cel care e răcit şi stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la muncă. El s-a referit la taxarea banilor pe care oamenii îi primesc pentru concediile medicale. „Să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghiuri, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde de concedii medicale pe an, nu o să o fac”, a completat el.
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă bolnavii cronici vor fi scutiți de plata impozitului și a răspuns că și aceștia au fost incluși în rândul celor care nu vor plăti cei 10%. Șeful guvernului a vorbit despre „6 miliarde de concedii medicale”, deși în noiembrie vorbea despre concedii medicale în valoare de 6 miliarde de lei și 8,1 milioane de concedii în 2022.
„Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume la asemenea dimensiuni. Dacă doriți ca eu să dau venituri mai mari celui care, cu voia sau fără voia lui a răcit şi stă 5 zile acasă, nu o să o fac. Să încurajez ca cel care e răcit şi stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac”, a spus premierul.
Pîrvulescu: Bolile profesionale există și orice om trebuie protejat
Profesorul de științe politice Cristian Pîrvulescu a atras însă atenția că mulți români suferă de boli profesionale. „Datele științifice arată că bună parte din îmbolnăviri se datorează acestor condiții care sunt neprielnice la muncă, iar în România nu este niciun fel de protecție pentru acești bolnavi. Statul nu își asumă responsabilitățile pe care le are, așa cum se întâmplă în multe alte state. Sunt boli profesionale. În general, se râde de aceste boli profesionale, dar ele există și orice ființă umană trebuie să fie protejată”, a spus Pîrvulescu, într-o intervenție la Euronews România. Profesorul a atras atenția că mai multe guverne au „obsesia” recuperării banilor ca să compenseze deficitul bugetar. „De unde au găsit să recupereze bani? De la bolnavi”, a conchis el.