,,Îndemnăm orice cetățean care cunoaște informație care ar putea duce la localizarea acestei persoane peste hotare să contacteze Procuratura Anticorupție (e-mail proc-ant@procuratura.md sau procurorul de serviciu 069 999 009)”, au precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA).
Acceptul Interpol
În data de 7 februarie, structurile judiciare moldovene au anunțat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care figurează în mai multe dosare penale, inclusiv în cel al „fraudei bancare”, a fost dat în urmărire internațională de Interpol, decizia fiind luată după ce Chișinăul a solicitat revizuirea refuzului în acest sens din anul 2020.
Potrivit procurorilor anticorupție, hotărârea a fost luată la sfârșitului lunii trecute de Interpol.
,,Comisia de Control a Fișierelor a decis în sesiunea din 27-31 ianuarie 2025, pe baza informației acumulate în dosarul ,,INTERPOL” de către Procuratura Anticorupție, să revizuiască decizia sa din iulie 2020, care a blocat solicitarea Republicii Moldova de anunțare în căutare. Acum, mandatul de arest este vizibil în 196 țări care fac parte din INTERPOL”, au informat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
Refuzul de acum cinci ani
În luna noiembrie a anului trecut, Interpol a acceptat demersul Chișinăului privind revizuirea refuzului din 2020 referitor la darea în urmărire internațională a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin.
,,În octombrie 2019, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, DCPI a solicitat anunțarea în căutare prin intermediul INTERPOL a lui Vladimir Plahotniuc, în privința căruia a fost emis un mandat de arest pentru infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu rolul său în schema bancară care a avut loc în Republica Moldova în anii 2013-2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar și eventual din bugetul statului, investigația denumită generic ,,Frauda Bancară”, în gestiunea Procuraturii Anticorupție. În iulie 2020, Comisia INTERPOL a informat Republica Moldova că, la solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cauza respectivă a fost examinată de către Comisie și a fost adoptată decizia de a respinge solicitarea Republicii Moldova, fiind radiate din sistemul INTERPOL toate datele în privința lui Vladimir Plahotniuc. Solicitările suplimentare către INTERPOL din partea Republicii Moldova în privința lui Vladimir Plahotniuc, pe parcursul anilor 2021-2022, au rămas fără răspuns”, a adăugat Veronica Dragalin.
Demersul a fost înaintat prin intermediul Direcției pentru Cooperare Polițienească Internațională a Ministerului Afacerilor Interne (DCPI) din Republica Moldova, având în vedere că procurorii anticorupție au informat anterior că investighează mai mulți moldoveni care ar fi luat mită pentru influențarea deciziilor Comisiei Interpol cu privire la notificările roșii pe numele infractorilor, precum și darea lor în urmărire internațională.
,,La 25 noiembrie 2024, noul șef al DCPI, a informat Procuratura Anticorupție despre decizia Comisiei INTERPOL, care a acceptat cererea Republicii Moldova de a revizui și examina din nou cazul lui Vladimir Plahotniuc pe baza noilor circumstanțe. Ca urmare, persoana vizată și avocații săi vor avea oportunitatea să prezinte informație și argumente, dar și Republica Moldova va putea din nou argumenta de ce această cauză penală este una legală, corectă și în conformitate cu Constituția INTERPOL”, a afirmat șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin.
Vladimir Plahotniuc, om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc a fost acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice de la Chișinău. Acesta este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a rămas fără putere.