Potrivit acestora, în urma violenţelor, 13 jandarmi au fost răniţi sub diferite forme, având următoarele afecţiuni: lovitură în zona cervicală, traumatism cranio-facial, traumatism la genunchi şi contuzie la gleznă.
”Patru dintre aceştia încă se află internaţi în spital, având nevoie de îngrijiri suplimentare. De asemenea, până la acest moment, jandarmii au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârşirii a 11 fapte penale”, au mai transmis reprezentanţii Jandarmeriei.
Este vorba despre patru fapte de ultraj, cu patru autori, patru fapte de tulburare a ordinii şi liniştii publice, cu patru autori şi trei fapte de distrugere, cu trei autori.
În acelaşi context, au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.200 de lei.
”Subliniem faptul că este regretabil şi îngrijorător modul în care unele persoane au înţeles să îşi exercite dreptul la liberă exprimare şi au decis să provoace asemenea violenţe, totodată distrugând şi o parte a mediul ambiant din Centrul Istoric al Capitalei: geamuri ale unor societăţi comerciale, distrugere mobilier stradal şi pavaj pietonal, incendiere pubele de gunoi. De asemenea, un autoturism aparţinând unui post de televiziune a fost avariat. În urma acestei situaţii, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, a mai transmis Jandarmeria.
Sursa citată a precizat că ”forţele de ordine nu au dat curs provocărilor, au avut în permanenţă o atitudine proactiv şi au încercat de fiecare dată să detensioneze situaţia prin mijloace preventive”.
În baza filmărilor operative și a celor din spațiul public urmează să fie identificate și probate persoanele care au comis fapte antisociale noaptea trecută, a mai transmis Jandarmeria.
”Dreptul la liberă exprimare este un drept fundamental al fiecărui cetăţean, însă acesta trebuie exercitat în limitele legii şi cu respect faţă de ordinea şi siguranţa publică. Pe această cale, facem apel către reprezentanţii mass-media, ai societăţii civile şi agenţii comerciali din zonă să ne sprijine prin furnizarea de imagini din spaţiul public care să ne ajute la identificarea tuturor persoanelor care au comis acte ilegale”, a mai transmis Jandarmeria.
Imaginile pot fi furnizate pe adresa spcfa@jandarmeriabucuresti.eu, pentru a fi analizate de structurile de specialitate din cadrul Jandarmeriei Capitalei în vederea punerii la dispoziţia organelor abilitate.
Biroul Electoral Central a respins, duminică seară, candidatura independentului Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai a acestui an. Potrivit unor surse politice, 10 din 14 membri ai BEC au votat pentru respingerea candidaturii. Reprezentanţii AUR, POT, SOS şi USR au votat în favoarea înscrierii candidaturii lui Călin Georgescu la Preşedinţia României.
După anunţul privind respingerea candidaturii lui Georgescu, cele câteva sute de simpatizanţi ai săi strânşi încă din cursul dimineţii de duminică în faţa sediului BEC din Centrul Istoric al Capitalei s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar acţiunile lor au degenerat în proteste violente care au culminat cu incendierea unor obiecte din perimetrul respectiv, cu rănirea unor jandarmi şi cu distrugerea maşinii unui post de televiziune şi a unor bunuri publice. Protestatarii violenţi, printre care s-ar fi aflat şi suporteri ai galeriilor de fotbal, au smuls bucăţi de caldarâm şi au aruncat cu ele în jandarmi, dar şi cu alte obiecte din plastic şi cu ouă.
Circulaţia rutieră în Centrul Capitalei a fost blocată complet pe Bulevardul I. C. Brătianu, care leagă Piaţa Unirii de Piaţa Universităţii, iar în zonă au fost comasate forţe ale Detaşamentului special de intervenţie al Jandarmeriei, fiecare persoană care trecea prin zonă, inclusiv turişti, fiind legitimată.
Poliţia Capitalei a anunţat, duminică noapte, că a deschis un dosar penal pentru distrugere, în cazul violenţelor din Centrul Istoric al Bucureştiului.
Bilanțul Poliției Române
Poliţiştii au audiat, până la ora actuală, nouă jandarmi, ca persoane vătămate, din care patru în calitate de martori, iar alţi patru jandarmi răniţi în urma protestelor violente de duminică seară, aflaţi în spital, urmează să fie audiaţi. De asemenea, până în acest moment, au fost conduşi la secţiile de poliţie şapte protestatari, scoşi de către efectivele de jandarmi din mulţimea prezentă la protest.
Purtătorul de cuvânt ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar-şef de poliţie Dan Octavian, a declarat că în urma distrugerilor şi a tulburării ordinii şi liniştii publice provocate de protestatari, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Sericiul de Investigaţii Criminale, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente, au făcut verificări în zona unde au avut loc incidentele din Centrul Vechi, în faţa Biroului Electoral Central.
„A fost efectuată cercetarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei, fiind identificate distrugeri ale vitrinelor unor societăţi comerciale, distrugeri ale mobilierului stradal, a pavajului pietonal, precum şi vandalizarea unei autoutilitare aparţinând unei televiziuni. Cu privire la autovehicul în cauză, s-au luat măsuri în vederea ridicării şi depozitării acestuia”, a precizat Octavian Dan.
Potrivit sursei citate, până la acest moment, au fost audiaţi, în calitate de persoane vătămate, nouă jandarmi, respectiv patru în calitate de martori. De asemenea, au fost identificaţi alţi patru jandarmi, victime ale agresiunilor, care, în prezent, sunt internaţi în unităţi spitaliceşti, urmând a fi audiaţi.
„Până în acest moment, au fost conduse la secţiile de poliţie şapte persoane, care au fost extrase de către efectivele de jandarmi din mulţimea prezentă la protest. Totodată, a fost înştiinţată Administraţia Domeniului Public, în vederea igienizării străzilor din Centrul Vechi, unde au avut loc incidente.
În ceea ce priveşte distrugerile menţionate, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-au sesizat din oficiu, întocmind un dosar penal de distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. În acest context, sunt efectuate cercetări privind distrugerile provocate unui autoturism de la un trust media, mobilierului stradal şi bunuri ale societăţilor comerciale, care se aflau in proximitatea locului evenimentului, astfel:
– 8 distrugeri ale geamurilor unor societăţi comerciale
– o distrugere (spargere geam) la un imobil nelocuit
– 7 distrugeri la mobilier stradal
– o porţiune de gard metalic
– o distrugere prin incendiere a unui ornament floral
– o distrugere prin incendiere a unei pubele de gunoi
– o distrugere de autoutilitară a unei televiziuni
– două distrugeri la pavajul pietonal
„Informaţiile despre distrugeri sunt în dinamică, urmând a fi actualizate, dacă pe parcurs sunt identificate şi alte piese de mobilier stradal distruse sau vom fi sesizaţi despre alte fapte. Având în vedere că, în ceea ce priveşte această infracţiune, conform cadrului legal, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au luat legătura cu jurnaliştii trustului TV, pe care i-au îndrumat către sediul Poliţiei, pentru îndeplinirea acestui act procedural”, a precizat purtătorul de cuvânt al IGPR.
Acesta a precizat că Poliţia Română susţine „cu fermitate libertatea presei şi dreptul la liberă exprimare ale oricărei persoane” şi condamnă „ferm” orice act de intimidare a jurnaliştilor, susţinând independenţa acestora.
„Ceea ce am văzut seara trecută nu poate rămâne fără consecinţe! Poliţia Capitalei va analiza imaginile existente, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun, în funcţie de fiecare situaţie în parte”, a precizat Octavian Dan.