Spre exemplu, în București, un litru de benzină standard la benzinăria Petrom Drumul Taberei este de 7,08 lei, iar cel de benzină premium este 7,64 lei, potrivit datelor din Monitorul Prețurilor la Carburanți, o aplicație dezvoltată de Consiliul Concurenței.
La benzinăria Lukoil Lujerului, un litru de benzină standard costă 7,06 lei, iar cel de benzină premium – 7,67 lei.
Motorina standard costă 7,26 lei pe litru la Petrom și 7,27 lei la Lukoil, iar sortimentul diesel premium are prețul de 7,67 lei la Petrom și 7,63 lei la Lukoil, mai arată datele analizate de HotNews.ro.
La nivel național, prețul carburanților în același lanț de benzinării variază cu plus/minus 10%, în funcție de costurile fiecărei stații.
În doar patru zile prețurile carburanților au scăzut în România cu 21 de bani pe litru, o dinamică mai puțin întâlnită într-un interval atât de scurt de timp, scrie publicația e-nergia.ro.
Scăderile de la pompă sunt cauzate de scăderea accentuată a cotațiilor la țiței, care influențează cotațiile produselor petroliere în funcție de care se stabilesc prețurile retail, dar și de o ușoară depreciere a dolarului.
Cotațiile petroliere continuă să scadă
Pe plan mondial, cotațiile țițeiului au ajuns la cele mai mici niveluri din 2021, ca urmare a războiului comercial demarat de SUA, odată cu taxele vamale, dar și ca urmare deciziei OPEC de săptămâna trecută de a majora producția de petrol cu mai mult decât se aștepta piața.
Din 2 aprilie, când SUA au anunțat taxe vamale mai ridicate asupra partenerilor comerciali, cotațiile la țiței au pierdut aproximativ o cincime din valoare. Scăderile continuă, iar miercuri cotațiile au ajuns la 59 de dolari/baril pentru sortimentul american WTI și la 62 de dolari/baril pentru țițeiul Brent.
Așadar ne așteptăm la noi scăderi pentru prețul carburanților la pompă, având în vedere că, de regulă, durează între 20 și 40 de zile ca țițeiul să fie rafinat și apoi să ajungă în benzinării sub formă de carburanți.
În România, jumătate din prețul carburanților de la pompă reprezintă taxe și accize pe care le încasează statul. Prețul țițeiului înseamnă circa 30-35%, iar restul sunt costuri de rafinare, transport, operare a benzinăriilor și marja de profit a companiilor.