Plenul reunit al Parlamentului a aprobat componența noilor grupuri parlamentare de prietenie cu popoarele lumii. Câteva exemple suficient de ilustrative:
– Liviu Dragnea va activa în cadrul grupului de prietenie cu Brazilia. Argumente: aviz favorabil din partea principalului pro-brazilian al României, Radu Mazăre; afacerile și proprietățile pe care, conform anchetei Rise Project, le administrează pe teritoriu brazilian; nu în ultimul rând, nuanța teleorman-braziliană a tenului, talentul de a dribla legea și succesul electoral demn de o favelă braziliană, deși a luat zece Pelé-uri de pe cea a județului de suflet.
– Victor Ponta va conduce grupul de prietenie cu Turcia, după ce în legislatura trecută a onorat grupurile de amiciție cu Japonia și Mongolia. Argumente: în primul rând cel al continuității prin fizionomie, dl Ponta menținându-se la vârful prieteniei cu trăsăturile asiatice; calde recomandări primite din partea marelui democrat și Șef de Stat Erdogan, pe care dl Ponta îl admiră mai mult decât pe singurul său mentor cu trăsături indiene, dl Adrian Năstase; strânsele legături de prietenie și colaborare pe care Ponta le va iniția și pe viitor în Turcia, genunchiul reparat acolo având nevoie de alte ședințe recuperatorii la Istanbul în perspectiva actualelor și viitoarelor procese din Justiție.
– Alina Gorghiu va fi prezidentul comisiei de prietenie cu Republica Cuba. Argumente: îi stă minunat în bikini pe o plajă cubaneză și cu un Cuba Libre în mână; s-a dovedit o bună castristă în interiorul PNL, unde și-a castrat cu dibăcie contracandidații bărbați atunci când a devenit Președinte al partidului; tocmai datorită faptului că nu mai e Președinte are acum timp să se deplaseze mai mult în Cuba, unde sunt condiții superbe pentru stabilirea noii linii de acțiune a PNL; când Președinte interimar este Raluca Turcan, unde altundeva decât în Cuba își poate găsi locul un Președinte istoric al unui partid la fel de istoric?
– fostul ministru al Justiției, ne scuzați… Florin Iordache, va conduce grupul de prietenie cu Kazahstan. Argumente: a luptat din toată ființa lui pentru o Justiție ca-n Kazahstan și numai tătarii de protestatari i-au stat în calea împlinirii prin lege; știe să spună ”altă întrebare!” atât în rusă cât și în kazahă, chiar dacă uneori mai inversează accentele; îi poate convinge pe kazahi să renunțe la sistemul prezidențial absolut care face ca Iohannis al lor să fie un fel de sultan, cu Parlament pe post de cuvertură pe divan.
Ne oprim aici pentru că, sincer, nici nu am vrea să știm cine conduce grupurile de prietenie cu Zambia, Congo și Senegal. Unde ne-am dorit și noi să ajungem de pe vremea Guvernului Năstase, însă am avut suficientă răbdare ca să le aducă PSD-ul la noi.
Citește și Investigație Barikada: ce va descoperi ancheta alegerilor din 2009