Specialisti din intreaga lume studiaza asiduu caracteristicile coronavirusului pentru ca, pe baza acestor informatii, sa gaseasca solutia de eradicare. In afara de similitidinile cu gripa spaniola care intre anii 1918 -1919 a ucis 50 pana 100 de milioane de oameni, nu se stiu prea multe despre ”beleaua chinezeasca”.
Italia este tara in care traiesc cei mai multi dintre romanii plecati de acasa si totodata este tara care, in scurt timp, a ajuns pe locul al doilea, dupa China, la numarul de victime provocate de coronavirus.
Explicatiile pentru acest trist record sunt multiple si ar trebui sa tinem cu totii cont de ele.
Sangele de latini si vremea mai blanda decat in restul Europei ii face pe italieni sa fie mult mai sociabili, cu inclinare pentru intalniri in grupuri mari stranse la terase si pizzerii iar obiceiul de a se pupa cand se intalnesc a fost inca un factor care a ajutat la transmiterea virusului cu o rapiditate incredibila. In plus, populatia Italiei este , dupa cea a Japoniei, pe locul doi in lume in ceea ce priveste fenomenul de imbatranire. Procentul extrem de mare de cetateni care au depasit etatea de 80 de ani a usurat planul nemilos al virusului ucigas.
Toate aceste date concrete ar trebui sa ne ingrijoreze si pe noi, romanii de acasa, mai ales daca ne gandim ca fratii si surorile care au blocat zilele astea intrarile in Romania, sunt cei care au lucrat in contact direct cu ”populatia batrana” din peninsula.