„S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost încă livrate”, a declarat Kuleba înaintea reuniunii ministeriale a UE la Bruxelles, potrivit Kyiv Independent.
Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte state, precum Țările de Jos și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.
SUA, România și Țările de Jos s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, dar până acum Kievul nu a primit nicio veste cu privire la sosirea lor.
„Unii se plâng (de) birocrație… unii susțin că există momente delicate în politica lor internă. Plătim toate aceste întârzieri cu pagube și pierderi de vieți omenești”, a spus Kuleba.
Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, undă verde pentru a o face”, a subliniat Kuleba.
Sistemele Patriot foarte avansate au jucat un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinjal.
Patriot nu sunt singurele sisteme occidentale care fac parte din scutul aerian al Ucrainei. Kievul a primit, de asemenea, sisteme IRIS-T, NASAMS, Hawk și SAMP/T.
Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T în plus față de cel deja furnizat în comun de Paris și Roma, iar Berlinul s-a angajat să transfere încă patru sisteme IRIS-T de diverse game în 2024.
În timpul summitului NATO de la Washington din iulie, aliații s-au angajat să livreze „zeci” de sisteme de apărare aeriană în lunile următoare.
Livrările mai rapide de apărare aeriană sunt din ce în ce mai importante acum, deoarece Rusia și-a lansat cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei în timpul războiului la scară largă pe 26 august.