De la Primăria Voluntari, până la Ministerul Afacerilor Interne, precum şi alte instituţii ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre cele trei „lagăre” din Ilfov, scrie Centrul de Investigaţii Media.
Sursa citată informează că veicinii unui centru au depus demersuri, inclusiv în instanţă.
Avocatul acestora, Silviu Munteanu, povesteşte, într-o postare pe Facebook, despre zecile de adrese la instituţiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea acestei Asociaţii începând cu luna octombrie 2021, precizând că există la Curtea de Apel Bucureşti un dosar care are ca obiect obligarea ANPDPD la revocarea licenţei (provizorii la momentul introducerii cererii) Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz. Tot el remarcă totuşi că ANPDP este singura instituţie care a întocmit un raport corect în legătură cu acest caz. Astfel, prin raportul întocmit în luna noiembrie se arată, printre altele, că în centrul din Voluntari există persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentaţia, că există persoane cu diabet care sunt hrănite cu biscuiţi şi ceai şi că decontările către DGASPC sunt formale.
Posibilă lipsă de îngrijire, posibile violenţe, precum şi posibile nereguli în autorizare şi funcţionare, toate au fost transmise, pe măsură ce au fost conştientizate, de vecinii oripilaţi şi deranjaţi, tuturor autorităţilor care aveau competenţă în rezolvarea acestor probleme .
Centrul de Investigaţii Media (CIM) şi Buletin de Bucureşti (BdB) prezintă documentele în acest sens.
În 12 octombrie 2021 – la o săptămână după ce aproape 30 de beneficiari aflaţi în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Sector 3 sunt daţi spre îngrijire permanentă în proaspăt înfiinţatul centru din strada Ştefan cel Mare din Pipera, Voluntari, administrat de Asociaţia Sfântul Gabriel cel Vitea – deranjaţi pe mai multe planuri de vecinătatea cu recent înfiinţatul centru pentru persoane cu dizabilităţi, vecinii încep să petiţioneze instituţiile statului.
Prima astfel de intervenţie a fost destinată Primăriei Voluntari, oamenii întrebând dacă s-a schimbat destinaţia imobilului, arătând autorităţii locale că în casa de lângă ei au apărut „în jur de 20 de persoane cu dizabilităţi şi personal auxiliar aferent”. Aceeaşi petiţie este transmisă şi la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov.
Două zile mai târziu şi la nouă zile de la sosirea în vecinătatea casei lor a primilor beneficiari ai Centrului Sfântul Gabriel cel Viteaz, aceiaşi vecini trimit o adresă către ANPDCAm aceasta fiind prima adresă care vorbeşte despre posibile rele tratamente la care sunt supuşi beneficiarii din centru, relatează Centrul de Investigaţii Media.
În 5 noiembrie 2021, aceiaşi vecini semnalează Primăriei Voluntari, printr-o adresă transmisă prin email, disconfortul creat de faptul că vila în care funcţionează centrul nu este racordată la canalizare.
În 9 noiembrie 2021, la o lună şi câteva zile de când în casa din Pipera au apărut primii beneficiari, Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz cere Primăriei Voluntari schimbarea destinaţiei clădirii, din locuinţă în „cămin de îngrijire bătrâni”. Informaţia reiese dintr-un răspuns al DSP Ilfov transmis petiţionarilor în 8 decembrie 2021, după trimiterea mai multor adrese către instituţia sanitară.
În 10 noiembrie 2021, vecinii sesizează din nou DSP Ilfov, relatând că aud ţipete şi zgomote din interiorul centrului, precum şi dese incidente pentru care sunt chemate Poliţia şi SMURD-ul. Mai mult, vecinii se plâng că ar fi găsit recipiente cu pastile aruncate peste gard la ei în curte.
În 22 noiembrie 2021, Primăria Voluntari primeşte o nouă adresă. De data asta, din partea unui grup mai mare de cetăţeni care locuiesc în vecinătatea centrului. Cu toţii se plâng de acelaşi miros pestilenţial emanat de la improvizaţia de la canalizare. Aceeaşi adresă este transmisă şi Gărzii de Mediu, precum şi DSP Voluntari, căci petiţionarii se plâng şi că le-ar putea fi afectată sănătatea.
În 23 noiembrie 2021, vecinii scriu din nou Ministerului Muncii, căruia îi oferă şi mai multe detalii despre posibilele rele tratamente la adresa beneficiarilor din centru. Petiţionarii se plâng că personalul din centru este insuficient şi slab pregătit, că periodic vin ambulanţe şi că „din demisolul imobilului se aud ţipete, gemete, zgomote de altercaţii”.